Welkom
Ingezonden
Solidariteit "ingezonden"

Resultaat na maanden acties schoonmakers

Schoonmakers winnen strijd: 35 cent per uur erbij

FNV Bondgenoten (22 april 2010)

De langste staking sinds 1933 heeft succes gehad. Schoonmakers krijgen er in twee jaar 35 cent per uur bij. Ook kunnen schoonmakers die de Nederlandse taal niet voldoende beheersen op taalles. In juli dit jaar komt er een convenant met NS, Schiphol en het UWV over hun betrokkenheid bij de schoonmakers en hun rol als opdrachtgevers.

Bestuurder Ron Meyer van FNV Bondgenoten is verheugd: "De langste staking sinds 1933 heeft in heel Nederland ogen geopend en mensen ge´nspireerd. Dit is het succes van de schoonmakers die uit de onzichtbaarheid zijn getreden. Ze hebben voor elkaar gekregen wat niemand voor mogelijk hield: de grootste bedrijven gebonden aan een betere behandeling van schoonmakers."
Schoonmaakster Judy Lock: "We hebben volgehouden en plukken nu de vruchten. Ik ben heel trots op wat we voor elkaar hebben gekregen. We hebben onze loonsverhoging, maar belangrijker: we hebben een voet tussen de deur. Iedereen weet nu dat wij er zijn. Ook de opdrachtgevers."

3,5 procent

Alle schoonmakers krijgen in twee jaar bij elkaar 3,5 procent structurele loonsverhoging: 1 procent per 1 juli 2010, 1 procent per 1 januari 2011, 0,75 procent per 1 juli 2011 en 0,75 procent in de vorm van een structurele eindejaaruitkering vanaf 2011.
Bijzonder is dat vakbondsleden en vooral de stakers een extraatje krijgen. De sector stelt een bedrag beschikbaar voor vakbondswerk. FNV Bondgenoten schuift zijn deel door naar zijn leden. Die krijgen ongeveer daardoor 70 euro extra. Stakers kunnen rekenen op een extra bedrag, dat kan oplopen tot een eenmalige uitkering van 500 euro. "Heel terecht dat de stakers iets extra's krijgen", vindt Meyer. "Zij hebben een verbetering voor de hele sector afgedwongen, daar mogen ze voor beloond worden."

Goed werk

In het CAO-akkoord is ook afgesproken dat uitzendkrachten die gestaakt hebben, niet hun baan om die reden kwijt raken. Een speciale arbitragecommissie gaat daar op toezien.
De CAO schoonmaak geldt voor 150.000 schoonmakers. De nieuwe CAO loopt van 1 januari 2010 tot en met 31 december 2011.
De acties van de schoonmakers passen in de bredere campagne onder de noemer "Gewoon Goed Werk", waarin FNV Bondgenoten zich inzet voor werknemers aan de onderkant van de arbeidsmarkt. Werknemers moeten tenminste 130 procent van het wettelijk minimumloon per uur krijgen, flexwerk moet beperkt worden tot 'ziek en piek' en de CAO moet fatsoenlijk worden nageleefd. In Nederland verdienen 1,4 miljoen mensen minder dan 10 euro per uur en hebben 1,9 miljoen mensen geen vaste baan. Zij werken behalve in de schoonmaak, onder andere ook in de vleesverwerking, post, uitzendbranche, supermarkten en in de taxisector.