Welkom
Ingezonden
Solidariteit "ingezonden"

Steun de schoonmakers en hun acties

Solidariteit met de schoonmakers

Al wekenlang zijn de schoonmakers in staking. Naast treinschoonmakers hebben ook de collega's van kantoorpanden, ziekenhuizen en overheidsgebouwen zich bij de acties aangesloten. Onder de leus "Schoon genoeg!" komen ze in actie voor loonsverhoging, een goede CAO en voor meer respect. Dat is hard nodig, want de situatie op de werkvloer is schrijnend: extreme werkdruk, trieste arbeidsomstandigheden en geregelde intimidatie door het management.

De staking bevindt zich nu in een cruciale fase, nu de Nederlandse Spoorwegen eigen personeel inzet om de treinen schoon te maken. Zoals FNV Bondgenoten terecht verklaart, is dit niets anders dan besmet werk, waarmee de directie de acties probeert de kop in te drukken. Ondertussen beweert de NS via de media dat ze dit doet "in het belang van de reizigers".

Samen sterk

Niets is minder waar. Deze strijd is juist in het belang van ons allemaal. De schoonmakers laten zien dat we de systematische aanvallen op onze arbeidsvoorwaarden en levensstandaard niet over onze kant hoeven laten gaan. Hun doorzettingsvermogen toont de weg vooruit, juist nu we overal geconfronteerd worden met het mantra uit Den Haag dat 'bezuinigen onvermijdelijk is'. Maar het is onzin dat wij voor een crisis moeten betalen die we niet veroorzaakt hebben.

De stakende schoonmakers verdienen dan ook alle steun uit de rest van de samenleving. Als reizigers, studenten, vakbondsleden en werknemers uit andere sectoren roepen we daarom iedereen op deze verklaring te steunen, en de boodschap te helpen verspreiden: samen sterk voor een solidair Nederland!

Willem Dekker (organiser Vakbond van Schoonmakers).
Bart Griffioen (Internationale Socialisten).
Sadet Karabulut (Socialistische Partij, Tweede Kamer).
Nuri Karabulut (DIDF, federatie Turkse arbeidersverenigingen).
Bart Plaatje (FNV Bondgenoten, organiser Handel).
Egbert Schellenberg (FNV Vecht voor je Recht).
Niek Stam (FNV Bondgenoten, co÷rdinator Havens).
Paul Ulenbelt (Socialistische Partij, Tweede Kamer).
Kyra Weaver (Kritische Studenten Utrecht).
Chandar van der Zande (studentenactiecomitÚ SOS).

Wees ook solidair met de stakende schoonmakers:

  • Teken deze verklaring via:
  • Vermeld daarbij je naam, organisatie en/of vakbond.
  • Voeg graag een korte boodschap toe, gericht aan de schoonmakers.
  • Mail deze verklaring door aan je eigen netwerk.