Welkom
Ingezonden
Solidariteit "ingezonden"

XminY heeft 600 nieuwe donateurs nodig om te overleven

XminY

Solidariteitsfonds XminY dreigt financieel in de problemen te komen. Al meer dan 40 jaar financiert XminY actiegroepen en sociale bewegingen. Zowel in West- en Oost-Europa, het Midden Oosten, Azië, de VS, Afrika en in Latijns Amerika steunt en financiert XminY allerlei verschillende groepen die strijden voor een eerlijke, rechtvaardige en schone wereld. Maar nu heeft XminY zelf dringend steun nodig.

Wat is XminY?

XminY is een actiefonds en zorgt voor financiële ondersteuning voor actiegroepen en sociale bewegingen wereldwijd. Dit zijn groepen en bewegingen die zich inzetten voor structurele economische, politieke en maatschappelijke veranderingen, vanuit de gedachte dat een andere wereld mogelijk en noodzakelijk is. XminY heeft in haar meer dan 40-jarig bestaan altijd een kritisch en eigenwijs karakter behouden.

XminY krijgt haar inkomsten uit donaties van particulieren en kan daardoor een kritische en onafhankelijke koers varen. Door de onafhankelijkheid van zowel overheid als bedrijfsleven is XminY in de positie om volledig zelf te bepalen welke groepen gesteund worden, een vrijheid die veel andere fondsen missen. Het geld dat XminY van haar donateurs ontvangt, wordt direct ter beschikking gesteld aan groepen en organisaties die op verschillende plaatsen in de wereld opkomen voor structurele maatschappelijke veranderingen. Per jaar steunt XminY tussen de 150 en 200 groepen. Het gaat om groepen en organisaties die zich inzetten voor bijvoorbeeld de positie van migranten, rechten van seksuele minderheden, antiracisme, landrechten, betere arbeidsomstandigheden, demilitarisering, milieu, klimaat en een eerlijke verdeling van de welvaart. Kenmerkend voor de door XminY gesteunde projecten is de kritiek op het huidige systeem en het plaatsen van mens, dier en natuur boven economische belangen.

Flyer

Wat is het probleem?

Eigenlijk moet een fonds als XminY constant nieuwe donateurs erbij krijgen. Er vallen namelijk ook constant donateurs af door verhuizingen, verlies van inkomsten, of ziekte en overlijden. En XminY bestaat al meer dan 40 jaar en veel trouwe donateurs beginnen op leeftijd te raken. De laatste jaren zijn er in verhouding te weinig nieuwe donateurs bijgekomen. Tegelijkertijd zijn er door natuurlijk verloop donateurs vertrokken. Hierdoor is het totaal aantal donateurs de laatste jaren gedaald en is er nu een serieus probleem aan het onstaan.

Er moeten binnen de komende 2 jaar (minimaal!) 600 donateurs bij komen. Als dit niet lukt, zal XminY moeten gaan reorganiseren en zullen er aanzienlijk minder groepen financieel gesteund kunnen worden. Voor actiegroepen en sociale bewegingen in zowel Nederland, Europa, maar vooral ook in Latijns-Amerika, Azië en Afrika zal hiermee een belangrijk financiële ondersteuning wegvallen voor het organiseren van acties en protest.

Chana Thai

Word donateur vanaf 5,- per maand!

Draag ook je (financiële) steentje en word donateur! XminY kan alleen overleven als er voldoende mensen de daad bij het woord voegen en ook daadwerkelijk donateur worden.

Je kunt al donateur worden vanaf 5,- per maand. Als je het kan missen wordt een grotere bijdrage natuurlijk zeer op prijs gesteld en vergroot dat de kans dat XminY het gaat redden. Mocht 5,- per maand net iets te veel voor je zijn, dan kun je ook bijvoorbeeld 10,- per kwartaal betalen. [Word nu donateur!]

Antilager

Hoe je nog meer kan helpen

Er zijn nog verschillende andere manieren waarop je XminY kan helpen met het werven van donateurs. Nodig een spreker van XminY uit voor een informatie-avond, organiseer een benefiet, nodig XminY met een informatiekraampje uit, vraag mensen in je omgeving om donateur te worden. Wees creatief!

Blijf alsjeblieft wel aanvragen indien

Een enkele keer is er al een actiegroep geweest die geen aanvraag meer wilde indienen vanwege de financiële problemen. Hiermee help je juist niet. De bestaansreden van XminY is actiegroepen en sociale bewegingen financieel te ondersteunen. Blijf dus ook de komende twee jaar alsjeblieft wel aanvragen insturen. Je helpt XminY enorm door zelf donateur te worden, maar juist niet door geen (goede) aanvragen meer in te dienen. Als er te weinig donateurs zijn en ook nog eens te weinig aanvragen, dan kan XminY er net zo goed mee ophouden. En dat willen we juist voorkomen! Blijf dus alsjeblieft wel aanvragen insturen!

LnM12

De visie van XminY

In de visie van XminY kunnen problemen het beste 'van onderop' worden aangepakt. juist lokale groepen en organisaties weten het beste op welke manier en met welke methoden maatschappelijke veranderingen nagestreefd dienen te worden en hoe de beste resultaten bereikt kunnen worden.

XminY gelooft in de kracht van basisorganisaties en 'grass root bewegingen'. In mensen die creatieve manieren bedenken om hun samenleving wakker te schudden. Mensen die zich niet neerleggen bij de situatie waarin ze verkeren en in verzet komen ondanks de risico's die dat met zich mee kan brengen. Mensen die bovendien in staat zijn anderen te mobiliseren en enthousiast te maken. Mensen kortom die geloven dat een andere wereld mogelijk is en bereid zijn zich hier vol voor in te zetten!

Veel groepen en organisaties die XminY in het verleden gesteund heeft, zijn uitgegroeid tot bekende organisaties of grote sociale bewegingen. Van het ANC in Zuid-Afrika tot de inheemse beweging in Bolivia of de ontkiemende globaliseringsbeweging over de hele wereld; het zijn allen groepen die begonnen met steun van XminY.