Welkom
Ingezonden
Solidariteit "ingezonden"

Kapitaal Boek 2 in Nederlandse vertaling

Mededeling

Marxistisch Internet Archief

145 jaar geleden verscheen Das Kapital, boek 1. De eerste volledige vertaling is er in 1910, door Frank van der Goes. In 1967 is er vervolgens de degelijke vertaling van Isaac Lipschits.

Heden opnieuw een mijlpaal.

Het Kapitaal, boek 2, is nu vertaald door David C.A. Danneels en Leendert Erkelens. Het boek is beschikbaar bij het

Marxistisch Internet Archief
www.marxists.org/nederlands/marx-engels/1885/kapitaal-2

In boek 1 had Marx het over arbeidswaarde, gebruikswaarde en meerwaarde, concentratie en accumulatie, uitbuiting en klassestrijd. Boek 2 behandelt het circulatieproces van het kapitaal.

De vertaling van David C.A. Danneels en Leendert Erkelens komt op zijn momentum. De circulatie van het kapitaal stokt en bewaarheidt de oneliner van Friedrich Engels, dat er een “Tegenstrijdigheid tussen de maatschappelijke organisatie in de afzonderlijke fabriek en de maatschappelijke anarchie in de productie in haar geheel”, is.

Op deze spagaat loopt de kapitalistische productie vast en vervolgens de circulatie van het kapitaal. Een tegenstrijdigheid die burgerlijke politici en kapitalisten, uiteraard, niet willen of kunnen oplossen; tot nader orde.

De invloed van Marx op de Belgische en Nederlandse arbeidersbeweging is misschien niet groot, maar ook niet te verwerpen. Verstandige kapitalisten en politici echter, die weten het wel: Marx heeft het gelijk aan zijn zijde. Grommend en briesend geven zij dit toe.
Ondertussen zitten vele mensen onder of op de armoedegrens. Het aantal kan toenemen als de arbeidersbeweging haar oplossing niet kan opleggen aan de ‘beschaafde’ elite. Wat dan weer resulteert in meer werkloosheid (en desondanks moeten anderen dan langer werken!), zelfdoding, zieken, criminaliteit en andere anachronismen.

De vertalers en het Marxistisch Internet Archief hopen met de publicatie van dit tweede boek van Het Kapitaal, hun steen bij te dragen aan de muur van de arbeidersbeweging tegen de kapitalistische domheid. Een domheid die duidelijk te zien is voor wie bereid is rond te kijken en autonoom te denken.