Welkom
Ingezonden
Solidariteit "ingezonden"

Persverklaring DIDF

Vakbondsleiders in Turkije gearresteerd

Lami Özgen, voorzitter van de confederatie van vakbonden in de openbare diensten (KESK), is samen met andere vakbondsbestuurders en leden in Ankara gevangen genomen. Volgens de Turkse politie werden bij deze laatste razzia’s in totaal 71 mensen gearresteerd.

Leidende functionarissen van de onderwijsbond (Eğitim-Sen), evenals medewerkers van van de vakbonden bij lokale overheden (Tüm-Bel-Sen), de telecommunicatie (Haber-Sen) en de gezondheidszorg (SES) behoren onder anderen ook tot de gearresteerden. De arrestaties die in de hoofdstad Ankara en in acht andere steden hebben plaatsgevonden, werden uitgevoerd in het kader van de zogenaamde operaties tegen de KCK (Unie van Koerdische Gemeenschappen).

Oproep

De KCK-operaties begonnen op 19 april 2009 en werden tot op heden in meerdere fases uitgevoerd. De Turkse veiligheidsdienst en rechterlijke autoriteiten beschuldigen de KCK als zijnde een verlengstuk van PKK. Ongeveer zevenduizend mensen zijn hierdoor gearresteerd. Ze worden beschuldigd van het ondersteunen van een terroristische organisatie. Gemeenteraadsleden, bestuurders van de Partij voor Vrede en Democratie (BDP), journalisten, intellectuelen, wetenschappers, onderzoekers en kunstenaars behoren tot de gearresteerden. De laatste operatie is tegen de voorzitter, bestuurders en leden van KESK.

De Federatie van Democratische Arbeidersverenigingen (DIDF) veroordeelt deze aanvallen tegen de vakfederatie KESK en roept op tot de internationale solidariteit.
De aanslagen van de AKP-regering tegen de democratie, mensenrechten en onlangs tegen vakbondsleden moeten worden veroordeeld. De Turkse regering voert de druk op tegen vakbondsleden, oppositiepartijen, intellectuelen en journalisten en probeert alle inspanningen voor gelijke sociale en politieke rechten in de kiem smoren.

Wij roepen alle democratische en progressieve krachten, evenals de vakbonden in Nederland, op zich tegen deze politiek van AKP-regering te keren. De oppositie, de vakbonden en de vakbondsleden in Turkije hebben juist nu onze solidariteit nodig.

DIDF website: www.didf.nl

Voor het versturen ven protestbrieven:

Recep Tayyip Erdoğan (Premier)
receptayyip.erdogan@basbakanlik.gov.tr;
ozelkalem@basbakanlik.gov.tr;
bilgi@basbakanlik.gov.tr
Fax: 0090 312 422 1899

Abdullah Gül (President)
cumhurbaskanligi@tccb.gov.tr
Fax: 0090 312 470 13 16

Sadullah Ergin (Minister van Justitie)
sadullahergin@adalet.gov.tr