Welkom
Ingezonden
Solidariteit "ingezonden"

World Information Service on Energy (WISE)

Borssele is dicht

Elke kerncentrale ligt jaarlijks zo'n drie weken stil om de splijtstofstaven te wisselen. Dus ook Borssele. Op vrijdag 12 april is deze periode begonnen. Dit keer duurt het wat langer, want de kerncentrale wordt ook onderzocht op de aanwezigheid van scheurtjes in het reactorvat. Dit onderzoek is 19 april van start gegaan.

In België staan kerncentrales in Doel en Tihange al maanden stil, omdat er duizenden scheuren zijn ontdekt in de reactorvaten. Doel 3 wordt pas in juni weer opgestart. En hoewel in 1999 werd besloten dat Borssele tot uiterlijk 2003 open kon blijven - onder andere omdat er zorgen zijn over de veiligheid van oudere reactoren - is door latere regeringen besloten dat de centrale maar liefst dertig jaar langer (tot 2033) open mag blijven.

Beperkt onderzoek

De Nederlandse regering experimenteert willens en wetens met de veiligheid van haar burgers. Een van de oudste reactoren van Europa mag nog dertig jaar langer kernafval blijven produceren. Over het onderzoek naar scheurtjes in het Borsselse reactorvat hebben Delta en Essent (de eigenaren) er, met steun van de regering, voor gekozen een beperkt onderzoek te doen: Alleen bij de lasnaden en sommige grote vlakken van het reactorvat. Er is dus een groot vat waar misschien gaten in zitten die gevonden moeten worden, maar het onderzoek is alleen op een klein deel van het vat gericht ...

Zie voor meer informatie: www.wisenederland.nl/node/3415

Borsele Borsele