Welkom
Ingezonden
Solidariteit "ingezonden"

SNEEVLIET HERDENKINGSCOMITÉ

13 april - 1942 - 16 oktober

H. Sneevliet W. Dolleman R. Witteveen J. Koeslag J. Roebers
A. Menist J. Edel J. Schriefer C. Gerritsen A. IJmkers

Dick de Winter, Ger Groenenboom-van Tol, Ron Blom, Bart van der Steen

Het was een gedenkwaardig jaar. Op 15 april 2012 vond de bijeenkomst plaats waarop herdacht werd dat zeventig jaar geleden de acht leden van het Marx-Lenin-Luxemburg-Front werden vermoord. Er waren op Westerveld toespraken van Ellen, Karen en Bart Santen en Dick de Winter. Ger Groenenboom bracht enkele gedichten van Nico van Diejen ten gehore. In De Dwarsligger in IJmuiden sprak comitélid Ron Blom en was er een optreden van Trias Poëtica.

We zijn verheugd dat flink wat belangstellenden de weg naar Westerveld en De Dwarsligger hebben gevonden. Zeven maanden later op 11 november 2012 vond vlakbij museum Kamp Amersfoort de onthulling plaats van een informatiebord op de plek van de executie die in het bos ligt. Eerst gaf directeur Harry Ruijs een overzicht van het onderzoek naar de precieze executieplaatsen in het gebied rondom het kamp. Daarna hield Dick de Winter een korte inleiding. Jaap Haije, een kleinzoon van Ab Menist, sprak op de plaats van de executie een herdenkingsrede uit en onthulde het bord.

Herdenking 14 april 2013

Ieder jaar organiseert het Sneevliet Herdenkingscomité op of omstreeks 13 april een herdenkingsbijeenkomst op Begraafplaats WESTERVELD, Duin en Kruidbergerweg 2, 1985HG Driehuis NH, tel: 0255514843. Dit jaar vindt de herdenking plaats op zondag 14 april. Vanaf 10.00 uur staat de koffie klaar in het Petit Café van de begraafplaats.
Wie met de trein van 10.54 uur uit Haarlem komt, wordt om 11.05 uur op station Driehuis afgehaald. Bij vertraging: 06 15473369.

Om half twaalf lopen we naar het monument en leggen daar bloemen neer. Wie moeilijk ter been is, kan daar met een auto worden afgezet. Bij het monument staan, zoals altijd, enkele stoelen klaar. Na de bloemlegging vertrekken we gezamenlijk per auto naar De Dwarsligger, Planetenweg 338, 1974BP IJmuiden, 0255 512725. We drinken daar een kopje koffie of thee, met een plak cake en slagroom.

Mededelingen

  • Het Sneevliet Herdenkingscomité heeft een website: sneevlietherdenking.nl of www.sneevlietherdenkingscomite.nl. Daarop: mededelingen, toespraken, historische teksten, een tekst van Trias Poëtica, het gedicht Buig nooit van Theo Hartogs en foto's.
  • We zijn altijd blij met een bijdrage voor de bloemen. Het monument toont tekenen van verval. Het opknappen kost veel geld. Graag bijdragen op: 223776, tnv. penningmeester Sneevliet Herdenkingscomité te Spijkenisse. Met de vermelding 'bloemen' en/of 'monument.
  • Er zijn nog exemplaren beschikbaar van het gedenkboek Wij moesten door uit 2002. Te bestellen door 7 euro 50 (inclusief verzendkosten) over te maken op gironummer 223776, tnv. penningmeester Sneevliet Herdenkingscomité te Spijkenisse met vermelding van naam, adres en 'boek'.

Sneevlietherdenking