Welkom
Ingezonden
Solidariteit "ingezonden"

Oproep LabourStart

Verdedig het stakingsrecht van de havenarbeiders in Hong Kong

Op 28 maart 2013 gingen leden van de Union of Hong Kong Dockworkers (UHKD) in staking. Ze werken voor Hong Kong International Terminals (HIT), een onderdeel van Hutchison Port Holding (HPH). HPH onderhoudt een wereldwijd netwerk van havens en terminals.

De actie is een uiterste poging om de directie tot onderhandelingen te dwingen. Het gaat om arbeidsomstandigheden, veiligheid, verschillen in betaling tussen contract- en vaste arbeiders en de uitbuiting van inleenkrachten.
Volgens Paddy Crumlin, de voorzitter van de International Transport Workers Federation: "Hutchison moet zich schamen. Arbeiders die dit bedrijf in dienst neemt, worden niet veel beter behandeld dan gekooide beesten. Het misbruik moet stoppen en de werkgevers moeten ook laten zien dat er een einde aan de uitbuiting van inleenkrachten komt."

Foto stakende havenarbeiders
Protest dokwerkers Hong Kong binnen het havengebied

Het hooggerechtshof van Hong Kong heeft in een voorlopige beslissing de UHKD-arbeiders verboden een algemene staking te beginnen. Het fundamenteel recht op staking wordt zo aangetast. De bond en honderdduizenden havenarbeiders over de hele wereld roepen HIT en HPH op hun verantwoordelijkheid voor het welzijn van hun werknemers te nemen, of ze nu in vaste dienst zijn of ingeleend, en een open en heldere dialoog aan te gaan.

Logo ITF

LabourStart in samenwerking met de International Transport Workers Federation, een wereldwijde federatie van 690 bonden in 153 landen met 4,5 miljoen leden.
Onderteken de petitie van LaborStart http://www.labourstartcampaigns.net/show_campaign.cgi?c=1778


Meer informatie over de staking:
ITF http://www.itfglobal.org/campaigns/campaigns-3714.cfm
Peter Storm, Havenstaking Hong Kong, http://www.ravotr.nl/2013/04/24/havenstaking-hong-kong