Welkom
Ingezonden
Solidariteit "ingezonden"
Kop ideeen in actie!

Internationale Socialisten (IS) - 3 en 4 mei 2014 Amsterdam

Marxisme Festival

Het Marxisme Festival is hét jaarlijkse trefpunt voor activisten en linkse politiek in Nederland. Een weekeinde vol systeemkritiek, theorie en discussie over de belangrijkste vragen van het moment. Dit jaar zijn er veel bijeenkomsten over seksuele bevrijding en de strijd tegen racisme.

Speciale gast van Marxisme 2014 is Emory Douglas, minister van Cultuur van de Black Panther Party, de revolutionaire zwarte organisatie uit de jaren zestig die vocht tegen oorlog en politiegeweld en voor vrijheid en zelfbeschikking. Douglas spreekt over de lessen van deze periode en over het belang van kunst in de strijd voor een betere wereld.

Programma

Quinsy Gario, Anousha Nzume en Miriyam Aouragh spreken over de strijd tegen racisme vandaag de dag.
Quinsy Gario van "Roet in het Eten" is al jaren één van de drijvende krachten achter de campagne tegen Zwarte Piet.
Anousha Nzume is theater- en programmamaker en speelde met haar optredens tijdens Pauw en Witteman een centrale rol in het debat over racisme in Nederland.
Miriyam Aouragh is actief bij de Internationale Socialisten en droeg bij aan het te verschijnen boek "Dutch Racism".

Hiernaast is er veel aandacht voor seksuele bevrijding.
Hodan Warsame van Redmond Amsterdam spreekt over de manier waarop verschillende vormen van onderdrukking op elkaar inwerken.
Sunny Bergman spreekt over haar documentaire "Sletvrees" die gaat over het vrouwbeeld in de media en de dubbele standaard voor mannen en vrouwen.
Ook dit jaar spreekt schrijver en Volkskrant columnist Asha ten Broeke weer op het festival.
En socialist en feminist Anja Meulenbelt neemt de positie van mannen onder de loep.

Francisco van Jole, redacteur van de website Joop.nl spreekt over de vraag "Zijn de media links?".
De Turkse socialist Ron Margulies komt naar Amsterdam om te spreken over de islam, conservatisme en sociale strijd in Turkije.
De Engelse historicus en revolutionair socialist Ian Birchall zal het hebben over de relevantie van Lenin voor activisten nu.
Onderzoeker aan de universiteit van Leiden, en lid van de IS, Karwan Fatah-Black spreekt over het Nederlandse slavernijverleden.

Zie voor het definitieve programma: www.socialisme.nu, met meer bijeenkomsten over organiseren op de werkvloer en tegen Rutte II, marxistische theorie en revolutionaire geschiedenis en (contra) revolutie in de Arabische wereld. Verder een avondprogramma met film en muziek. Houd onze website in de gaten voor meer nieuws! Of mail: marxisme@socialisme.nu

Plaats: Crea/Universiteit van Amsterdam, Nieuwe Achtergracht 170.

Uitnodiging met Emory Douglas, afbeelding van www.behance.net