Welkom
Ingezonden
Solidariteit "ingezonden"

België - provinciale 24-urenstakingen - 24 november 2014 (2)

Stakers in Mechelen: "We zullen meer moeten doen dan dit"

Dirk Tuypens 1

Ook aan verschillende Mechelse bedrijfspoorten worden in de kille en donkere maandagochtend de piketvuren aangestoken. Een signaal dat ook daar het personeel zich aansluit bij het verzet tegen de besparingsmaatregelen van de nieuwe regeringen. Ook in Mechelen kunnen de stakers rekenen op een solidariteitsbezoek van de PVDA.

Als het radiojournaal van zes uur begint, wordt bij de ingang van CG Power Systems flink aan de volumeknop gedraaid. Hier willen ze geen woord missen van wat er over de staking gemeld wordt. Het zijn hier hoofdzakelijk de arbeiders die staken. De bedienden kiezen er overwegend voor om toch aan het werk te gaan.

Druk opvoeren

Wanneer de personeelschef het bedrijf binnen rijdt, klinkt misprijzend commentaar: "Tja, hij zal de indexsprong natuurlijk niet voelen."2 Ook de verhoging van de pensioenleeftijd naar 67 ligt de actievoerders hier zwaar op de maag. "We willen onze kinderen en kleinkinderen ook nog zien ravotten in de tuin."
Gina, hoofdafgevaardigde voor ABVV, verwoordt het ongenoegen van iedereen die hier aan het piket staat: "Langer werken zie ik helemaal niet zitten. [ABVV: Algemene Centrale der Openbare Diensten] Zeker niet in de metaal. De indexsprong is voor mij ook een ramp. Ik woon alleen met twee kinderen. Maar wat mij misschien nog het meest stoort, is het feit dat de heren ministers eigenlijk gewoon doen waar ze zin in hebben. Altijd komen ze met iets nieuws op de proppen, iets waar de mensen niet voor gekozen hebben, en daar komen ze dan ook nog mee weg. En ze gaan natuurlijk de centen weer halen waar er geen meer zijn. Bij mij is het op. Ik ga voltijds werken en ik kom er niet meer. In het bedrijf hier is de situatie heel onzeker. Er zijn geen bestellingen meer, de organisatie is een probleem, de communicatie is nog een groter probleem. De mensen hebben schrik."

Foto actie bij ochtendgloren

De provinciale staking is een belangrijk signaal, maar Gina vreest dat het niet zal volstaan: "Ik denk dat de politici gewoon voet bij stuk gaan houden. We zullen meer moeten doen dan dit, de druk nog veel meer opvoeren. Een dag als vandaag geeft mij niet genoeg energie. Dit is niet straf genoeg. Ik had een heel goed gevoel op 6 november in Brussel. 's Avonds hoorde ik Bart de Wever dan zeggen dat de regering gewoon zou doorgaan op de ingeslagen weg. Ik wilde gelijk terug naar Brussel vertrekken. Op zo'n momenten moet je doorgaan. Dus ik kijk al uit naar 15 december."

Raak niet aan ons statuut

Bij Eandis (elektriciteit en aardgas) hebben de bonden ervoor gekozen om op deze provinciale stakingsdag vooral te sensibiliseren voor 15 december. Dan moet het hele land plat. De toegang tot het bedrijf is lichtelijk vernauwd, zodat aan alle toekomende werknemers makkelijk een pamflet kan worden overhandigd waarin opgeroepen wordt om op 15 december zeker van de partij te zijn.
Bij de stelplaats van De Lijn heerst tevredenheid. Er rijden nagenoeg geen bussen uit. En ook bij het Arsenaal, de Centrale Werkplaats van de NMBS (spoorwegen), is de staking een groot succes. Er zijn amper dertig mensen aan het werk gegaan. "Raak niet aan ons statuut", staat in grote letters op een spandoek op de gesloten poort.

Onderonsje van patroons

Om tien uur verzamelen militanten van alle vakbonden in theater 't Arsenaal. Jokke Schreurs en Hans Mortelmans serveren hen daar de liedjes uit hun Sociale Jukebox. Ook de Mechelse zangeres Dunja is van de partij.

Jef Maes (ABVV) schetst het belang van de sociale strijd: "Het zijn de loontrekkenden en de uitkeringsgerechtigden die door de regeringsmaatregelen getroffen worden. Dit is een regering van de patroons. Dat is geen gratuite bewering. Kijk wie vandaag in de kabinetten de dossiers beheert. Bij N-VA is dat VOKA. Het VBO is leeggestroomd. [N-VA: Nieuw-Vlaamse Alliantie; VOKA: Vlaams Netwerk van Ondernemingen; VBO: Verbond van Belgische Ondernemingen]
De adjunct-kabinetschef van Alexander De Croo komt van het VBO en doet de economische dossiers. De kabinetschef van Sociale Zaken was tot voor kort senior-adviseur van het VBO en doet nu de sociale dossiers. De kabinetschef van Bart Tommelein was ook adviseur van het VBO. Kris Peeters was vroeger topman van Unizo. [Unie van Zelfstandige Ondernemers]
Als er vandaag beslist wordt over sociale dossiers, dan gebeurt dat in een onderonsje van patroons. Het zijn zij die vandaag de politiek bepalen en de sociale akkoorden die wij vroeger met zoveel moeite hebben onderhandeld, verbreken. We moeten allemaal langer werken, meer uren kloppen. Tegelijkertijd worden ook de mogelijkheden om het tijdelijk wat rustiger aan te doen bijna allemaal teruggeschroefd. Ook de maatregelen in de werkloosheid betekenen een afbraak van vroeger gemaakte akkoorden. De lasten zijn vandaag voor de loontrekkenden en de uitkeringsgerechtigden, de lusten voor de patroons en de vermogenden."

1 Zie: http://www.solidair.org (terug)
2 De term 'indexsprong' is beduidend minder positief dan ze klinkt. De aanpassing van de index aan de prijzen wordt enige tijd 'overgeslagen', dus vindt niet plaats. (terug)