Welkom
Ingezonden
Solidariteit "ingezonden"

Speech demonstratie 'Sta op voor Gaza', Museumplein, 3 augustus 2014 plus kwalijke reactie

Wat is er toch aan de hand met Nederland?

Lot van Baaren 1

Wat is er toch aan de hand met Nederland? [Deze vraag stelt de redactie van webzine Solidariteit ook aan Raymond van den Boogaard in zijn column in NRC Handelsblad van 7 augustus 2014, zie onder.]
Waarom staan we niet massaal op bij zoveel onrecht? Hoeveel burgerslachtoffers moeten er nog vallen, hoeveel kinderen moeten nog gedood?
Wat is er toch aan de hand met Nederland? Het grootste deel van Politiek Nederland blijft stil, het grootste deel van de media blijft kritiekloos de Israëlische propaganda na papegaaien. Maar we weten toch wel beter?

We weten toch dat Gaza de grootste openluchtgevangenis ter wereld is? We weten toch dat daar 1,8 miljoen mensen op twee maal Texel woont, met een muur eromheen? Waar vluchten niet kan, ook al vallen er elke dag en elke nacht bommen?
We weten toch dat dit geen oorlog is, maar grof en misdadig geweld van een bezetter tegen een onderdrukt volk? We weten toch dat dit niet draait om joden, niet om de verschrikkelijke Holocaust of alle onrecht uit de Tweede Wereldoorlog? We weten toch dat dit gaat om het uitvoeren van een Zionistische politieke agenda van ver voor die tijd? Van het koste wat het kost veroveren van land en verdrijven van Palestijnen?

Protesten

De duizenden protesterende Israëliërs op het Rabinplein in Tel Aviv deze week, weten dat, veel van onze vakbondscollega's in Israël weten dat. Zij willen niet dat er eergisteren weer één miljard aan wapens gekocht wordt, terwijl bezuinigingen hen hard treffen en hun onderwijs en gezondheidszorg afgebroken wordt. Zij willen net als de internationale vakbeweging een Staakt het Vuren en dat resoluties van de Verenigde Naties nageleefd worden.
Gelukkig blijft de vakbeweging niet stil. Ik ben blij met de oproep van de collega's van de internationale transportbond om de Gazanen te helpen, om onvoorwaardelijk te kiezen. Ik ben blij met collega's in Canada die geen Israëlische schepen lossen.
En ik ben blij met mijn eigen vakbond, de Abvakabo die stelling neemt en niet wil dat er geïnvesteerd wordt in de bezetting, in de illegale settlements, in de muur.

Afgelopen februari was ik er nog met Ton Heerts en Corrie van Brenk, voorzitters van FNV en Abvakabo, we stonden samen met onze collega's van de Palestijnse vakbond PGFTU bij die muur. En ik ben blij dat we afspraken niet stil te blijven.
Het is goed dat mijn vakbond het pensioenfonds ABP oproept niet meer te investeren in drie Israëlische banken, net zoals het pensioenfonds van zorg en welzijnswerkers PFZW dat eerder dit jaar al deed.
Ik ben blij met de digitale community Avaaz, dat een petitie initieerde waardoor al 1,5 miljoen mensen diezelfde oproep aan ABP deden en die ook bedrijven als G4S, Veolia, HP, Barclays en Carterpillar aan de schandpaal nagelen, omdat ze rijk worden van de bezettingspolitiek.

Solidariteit

Want dat is wat we kunnen doen, wij hier in Nederland. Zoals we dat ook in de jaren tachtig deden tegen apartheidsregiem in Zuid Afrika. Dat is waar we de zionistische politiek een hak kunnen zetten, van een afstand en geweldloos. Het is niet voor niets dat de oude aartsbisschop Tutu het BDS initiatief steunt, hij kent de kracht ervan. [BDS: Boycot, Desinvestering en Sancties]

Ik roep mijn collega's op, ik roep jullie op: neem stelling. Niet kiezen is ook een keuze. Niet kiezen is kiezen voor een bezetting, voor onderdrukking, voor onrecht en geweld. Kies voor solidariteit, steun de Gazanen, steun de Palestijnen en maak er werk van. In de vakbeweging waar solidariteitsgroepen actief zijn of daarbuiten. Laat je stem horen, schrijf je pensioenfonds aan, teken de petitie van Avaaz op internet, dwing je partij zich uit te spreken, maak je omgeving bewust, maak Nederland wakker.

Wees solidair, steun Gaza.


NRC Handelsblad, 7 augustus 2014

Ideologisch antisemitisme....

Raymond van den Boogaard

Soms hoop je dat je iets verkeerd verstaan hebt. Ik zat zondag op het Museumplein in Amsterdam een ijsje te eten, tegenover de Gaza-demonstratie. Het was een sympathieke bijeenkomst zonder antisemitische of ISIS-wanklanken. Op één na dan.

Ik had al een uur in de zon naar toespraken geluisterd, dus een ijsje kon er wel af, dacht ik, voordat de stoet zich in beweging zou zetten. Verstrooid volgde ik nog wat in de verte gezegd werd. Aan het woord kwam een bestuurslid van de vakbond Abvakabo FNV, eigenlijk de enige Nederlandse maatschappelijke organisatie van betekenis die op Gaza-betogingen acte de présence geeft.

Ik had deze Lot van Baaren al gehoord op de eerste Gaza-betoging in Den Haag vorige maand, waar zij op schrille toon het NOS Journaal en 'de media' in het algemeen aan de schandpaal nagelde, als maakten alle Nederlandse kranten en journaals deel uit van één grote, anti-Palestijnse samenzwering. Onzin natuurlijk, maar zij mag dat vinden.

Plotseling ving ik iets op, dat me betreuren deed dat ik niet met een notitieblok vooraan bij het podium stond. Zei Van Baaren echt wat ik meende te horen? Je kunt als journalist bezwaarlijk afgaan op iets wat je maar half gehoord hebt, maar gelukkig heeft de Abvakabo de letterlijke tekst van de toespraak een paar dagen later op een website gezet.

Onder de titel Wat is er toch aan de hand met Nederland? verwondert Van Baaren zich over het geringe aantal protesten tegen 'Gaza' en zegt: "We weten toch dat dit niet draait om joden, niet om de verschrikkelijke Holocaust of alle onrecht uit de Tweede Wereldoorlog? We weten toch dat dit gaat om het uitvoeren van een Zionistische politieke agenda van vér voor die tijd?"

Wat zou zij bedoelen? Dat de grondlegger van het zionisme, Theodor Herzl (1860-1904), al van plan was om de Palestijnen te bombarderen? Of dat de socialistische kibboetz-beweging van de jaren twintig en dertig van de vorige eeuw de Palestijnen wilde verdrijven? Van Baaren leeft kennelijk in de waangedachte dat de essentie van het zionisme en de staat Israël wordt geopenbaard in het beleid van de huidige Israëlische regering.

Antisemitisme komt in vele gedaanten. Er is het sluipend gif van de pesterijen op straat tegen de drager van een keppeltje, van misselijke grapjes over gaskamers, van anonieme bedreigingen. Zulk antisemitisme neemt de laatste tijd in heel Europa toe, maar daar wil ik Van Baaren allerminst van verdenken, oprecht bewogen als zij lijkt door de gruwelen van Gaza.

Er is echter ook een ander, meer ideologisch antisemitisme, dat de Holocaust ontkent of vindt dat we daar eens over moeten ophouden, dat joodse samenzweringen wil zien in politiek, economie en pers, en 'geheime plannen van het Jodendom' die ontdekt worden. In die antisemitische traditie passen de opmerkingen van Lot van Baaren helaas feilloos. Van Abvakabo, met 350.000 leden, valt me dat zwaar tegen.


Zie ook de reactie van Lot van Baaren op het stuk van Raymond van den Boogaard in Grenzeloos: Dat was kritiek op Israël, geen Jodenhaat


1 Bestuurslid Abvakabo FNV en FNV. Lot sprak sprak namens de Palestinawerkgroep van Abvakabo FNV. (terug)