Welkom
Ingezonden
Solidariteit "ingezonden"

Marxisme Festival 16 en 17 mei 2015 - CREA, Nieuwe Achtergracht 170 Amsterdam

Ideeën in opstand

Internationale Socialisten

Het Marxisme Festival is hét jaarlijkse trefpunt voor activisten en linkse politiek in Nederland. Een weekend vol systeemkritiek, theorie en discussies over de belangrijkste vragen van het moment. Dit jaar in het teken van de opleving van de strijd op de universiteit, een opkomende antiracisme beweging en de strijd tegen neoliberalisme in Europa.

De afgelopen weken hebben we een snelle opkomst gezien van een beweging van studenten en docenten aan de Universiteit van Amsterdam (UvA). Met dit festival in het Cultureel Studentencentrum CREA in Amsterdam 16 en 17 mei 2015 - willen we hieraan een vervolg geven.
Dan Hassler-Forest is één van de gezichten van de groep actievoerende docenten "Rethink UvA" en zal spreken over Zombie education: the cultural logic of neoliberalism. Donya Alinejad doceert aan Amsterdam University College en bediscussieert, samen met studenten van De Nieuwe Universiteit, volgende stappen voor de studentenbeweging.

Antiracisme en neoliberaal Europa

Veel aandacht krijgt ook het antiracisme in Nederland. De socialist Dyab Abou JahJah neemt deel aan een panel met Anja Meulenbelt over wat er mis is met het debat over islam, terrorisme en radicalisering. Onderzoeker Sinan Çankaya zal ingaan op 'etnisch profileren'. Activist bij onder andere Kick-Out Zwarte Piet, Mitchell Esajas, bespreekt de laatste Hollywood productie over de burgerrechtenbeweging: Selma.

Een ander thema is de strijd tegen een neoliberaal Europa. Peter Mertens van de Belgische PVDA brengt de strijd tegen de bezuinigingen in België naar Nederland. Andy Durgan, revolutionair socialist uit Catalonië, houdt een inleiding over From the Indignados to Podemos: spontaneity, horizontalism and radical politics.
Vicky van de Griekse organisatie ReInform spreekt samen met Ewout van den Berg van de Internationale Socialisten over de opkomst van extreem-rechts in Europa.

Op zaterdagavond is er een spetterend muzikaal programma met de activistische reggae- en hiphopband Piro Syklone en met rapper Gikkels.

Kaartjes zijn vooraf te bestellen via socialisme.nu. Zie ook Facebook voor de laatste updates over het festival. Voor meer informatie: marxisme@socialisme.nu