Welkom
Ingezonden
Solidariteit "ingezonden"

Persbericht Bijstandsbond 31 maart 2015 1

Schandalig VVD-plan "I Host Amsterdam"

Bijstandsbond

De Bijstandsbond reageert zeer afwijzend op het plan van de VVD om vrijwilligers in te zetten die de toenemende toeristenstroom in banen moeten leiden. Met het plan "I Host Amsterdam" hoopt VVD-raadslid Marianne Poot onder meer uitkeringsgerechtigden werkervaring op te laten doen. De partij wil in samenwerking met 'de uitzend- en hospitalitybranche' een doorstroom op gang brengen naar betaald werk.

Jacques Peeters, medewerker van de Bijstandsbond, spreekt schande van het VVD-plan. "Amsterdam haalt tientallen miljoenen binnen aan toeristenbelasting, dus het is lariekoek dat de stad het geld niet zou hebben om de gastvrouwen en gastheren voor hun werk te betalen. Jaren geleden werd er flink bezuinigd op het VVV-budget, waardoor aardig wat betaalde krachten hun baan verloren, en nu worden die banen via een onverkwikkelijke omweg ingevuld."

Valse kansen

In haar voorstel verwijst VVD-raadslid Poot onder andere naar Den Haag, waar vorig jaar het project "Ambassade van Den Haag" werd gestart. Daar zouden 340 enthousiaste vrijwilligers bij knooppunten van het openbaar vervoer en bij evenementen de bezoekers warm onthalen, wegwijs maken en tips geven. Aankomende 'ambassadeurs' doorlopen daar een trainingsprogramma, waarin zij "vaardigheden op het vlak van gastvrijheid" krijgen bijgebracht en kennis over de stad Den Haag. Zij krijgen speciale kleding en kortingen.

"Amsterdam heeft handenvol geld over voor de promotie van de stad", zegt Jacques Peeters. Er worden delegaties uitgezonden, soms inclusief de burgemeester, om bijvoorbeeld in Shanghai het toerisme in Amsterdam te promoten. De stad huurt dure reclamebureaus in voor campagnes als "I Amsterdam". Nu worden 400 onbetaalde krachten ingezet, gelokt door "kansen op de arbeidsmarkt". En na zes maanden worden die weer vervangen door een nieuwe lichting, aangetrokken door dezelfde beloften. Dat doet me denken aan een recent werkervaringsproject in Amstelveen - ook een VVD-stad - waar werklozen werden ingezet als hondencontroleurs. Zogenaamd om werkervaring op te doen, maar feitelijk was het een ordinaire bezuinigingsoperatie, net als nu."


1 Het Parool 31 maart 2015: "De gemeente Amsterdam gaat samen met Unilever werklozen aan een baan als ijsverkoper helpen. Het project is onderdeel van nieuwe afspraken in de strijd tegen jeugdwerkloosheid. Door de samenwerking ontstaat werk voor vijftig jongeren die nu nog een uitkering ontvangen. Zij mogen zoeken naar nieuwe locaties voor de ijsverkoop of in een bakfiets ijsjes gaan verkopen in de stad. De groep jongeren krijgt een opleiding.
Het betrekken van het bedrijfsleven is één van de manieren waarop het kabinet de werkloosheid, met name onder migrantenjongeren, verder zal aanpakken. Amsterdam krijgt een voortrekkersrol, net als Den Haag, Eindhoven, Leeuwarden en Zaanstad.
De samenwerking tussen Amsterdam en Unilever is ontstaan met hulp van voormalig parlementariër van het CDA, Mirjam Sterk, die de afgelopen tijd actief was als ambassadeur 'Aanpak Jeugdwerkloosheid'. Op haar advies gaat het kabinet met honderd werkgevers afspraken maken om jongeren zo snel mogelijk aan de slag te krijgen. Sterk pleit voor extra aandacht voor migrantenjongeren en meer hulp voor kwetsbare jongeren zonder diploma. Daar komt zeven miljoen euro extra voor beschikbaar." (terug)