Welkom
Ingezonden
Solidariteit "ingezonden"

Kom naar Weesperplein Amsterdam 1 mei 2015, 10.00 uur

Verrassingsactie tegen participatiewet

Actiecomité Dwangarbeid Nee

Het Actiecomité Dwangarbeid Nee is een zelforganisatie van bijstandsgerechtigden die zich verzetten tegen gedwongen werken zonder loon. De participatiewet maakt 're-integratie' verplicht en elke gemeente probeert bijna overal verplichte 're-integratietrajecten' op te zetten; bij commerciële bedrijven, maar ook bij vrijwilligersorganisaties. De gemeente geeft bedrijven en organisaties zelfs subsidie als zij meedoen.

Wij noemen dit dwangarbeid, omdat wij door de wet verplicht worden aan die trajecten mee te doen, geen loon krijgen voor onze arbeid en omdat wij gestraft worden als we kritiek hebben. Dit pikken wij niet en daarom voeren wij actie.

Een gewoon loon

Wij accepteren niet dat wij uitgebuit worden onder het mom van 'participeren' en 're-integreren'. Iedereen die dwangarbeiders wil inzetten en zo subsidie krijgt of op loonkosten kan besparen, is een doelwit. Iedereen die tegen uitbuiting is en tegen gedwongen werken zonder loon, is onze bondgenoot. Wie ons wil helpen met 're-integreren' of met 'participeren', mag ons gewoon loon betalen.

Wij gaan vanaf vrijdag 1 mei verrassingsacties voeren om bedrijven en organisaties zover te krijgen dat zij niet meedoen aan gedwongen werken zonder loon in het kader van re-integratietrajecten en ook niet in het kader van de tegenprestatie omdat:

  • gedwongen werken zonder loon mogelijk wordt gemaakt door een strafregime van kortingen op de uitkering, waardoor mensen onder het bestaansminimum komen en naar voedselbanken moeten en zelfs uit hun woning gezet kunnen worden;
  • vervangen van gemotiveerde en betaalde arbeiders door dwangarbeiders alleen maar negatief is voor de organisatie, voor de dwangarbeider en voor de betaalde kracht;
  • gedwongen werken zonder loon mensen niet helpt aan een baan.

Voor de verrassingsactie van 1 mei gaan we verzamelen op het Weesperplein om 10.00 uur en daar vandaan gaan wij lopen naar de actielocatie.
Wij roepen iedereen op om mee te doen, want zonder actievoeren krijgen we nooit dwangarbeid afgeschaft.

Meer informatie: , zie ook: www.bijstandsbond.org; deze actie is een opwarmer voor de Dag van de Echte banen van de FNV, ook op 1 mei. Om 12.30 uur van de RAI naar Martin Luther Kingpark.