Welkom
Ingezonden
Solidariteit

De dam vol Palestijnse vlaggen

Afbraak door en Apartheid in Israël

Vrouwen in het zwart 1

Israël gaat door met de grootschalige afbraak. In de eerste zes weken van dit jaar zijn er al meer dan driehonderd huizen en gebouwen door Israël verwoest, waardoor meer dan vijfhonderd Palestijnen dakloos werden. Volgens OCHA - bureau van de Verenigde Naties voor de Coördinatie van Humanitaire zaken - is dat meer dan de helft van het hele jaar 2015.

Het gaat vooral om Palestijnse Bedoeïenen in de heuvels van Zuid Hebron (waar acht dorpen in een oefenterrein voor het Israëlische leger gaan veranderen), de Vallei van de Jordaan en het zogenaamde E1 gebied, tussen de illegale nederzetting Ma'ale Adumim en Jeruzalem.

BDS acties

Ook de al een tijd aangekondigde maatregelen tegen onze vreedzame BDS acties (Boycot, Desinvesteringen en Sancties) worden in allerlei landen onder grote Israëlische druk in wetten omgezet. Na Frankrijk wordt nu ook in Canada en Groot Brittannië activisme bij wet gecriminaliseerd. In Spanje, de stad Aviles, heeft een pro Israël groep, een maand nadat de gemeenteraad tot een BDS actie had besloten, via de rechter gedwongen dat besluit ongedaan te maken. In feite schandalige, ongrondwettelijke inperkingen van de vrijheid van meningsuiting. 2
De wanhoop over de BDS successen heeft nu ook Nederland bereikt. Van Klaveren (minipartijtje VoorNederland, VNL) wil in de Tweede Kamer een motie indienen om "de subsidiestromen naar BDS organisaties te stoppen". Maar laat er nou nog nooit een subsidie naar ons gestroomd zijn, noch naar de organisaties waarmee we samenwerken. Niemand wordt betaald en alle kosten worden door onszelf opgebracht. Maar dat is een totaal onbekend verschijnsel in het parlement.

Wel zorgelijk: activist Simon die wekelijks op de Dam staat met borden, waarop onder andere de Palestijnse landroof door Israël beeldend wordt uitgelegd, wordt steeds vaker belaagd door Israëlische toeristen. Eenmaal moest hij van de politie zonder enige reden zijn actie afbreken. Vorige week werden zijn borden besmeurd - een duidelijk voorbereide actie - door een hysterische toerist. Maar afgelopen weekeinde was er een heel geslaagde solidariteitsactie een mooi gezicht - de Dam vol Palestijnse vlaggen!

Bijeenkomst 10 maart 2016

De Vrije Universiteit (VU) onderhoudt een uitwisselingsprogramma met Tel Aviv University en organiseerde bijeenkomsten met onder anderen de Israëlische ambassadeur en een studentendecaan van Haifa University. En dat terwijl alle Israëlische onderwijsinstellingen nauw samenwerken met de Israëlische staat en het bezettingsleger. Toch werd op de VU een Palestina paneldiscussie in januari 2016 verboden. Studenten vinden dat deze activiteiten de bezetting van Palestina en het apartheidsregime van Israël normaliseren.

SRP (Studenten voor Rechtvaardigheid in Palestina) organiseert in het teken van Israëli Apartheid Week 2016 Palestine Night: donderdag 10 maart 2016 - Crea: Nieuwe Achtergracht 170 Amsterdam.
Inloop 18.30 uur. Documentaire 19.00-21.00 uur.
Er is de hele avond een expositie met foto's uit Palestina te zien.
De avond begint met een eerbetoon aan de Palestijnse slachtoffers van de Israëlische bezetting. Gevolgd door een 'docu screening' van Nun wa zaytun, over het plattelandsleven in de West Bank. Als afsluiting: debat

Foto: Emad Samir, winnaar "photographer of the year", Sharjah Award - Bad tijd in Gaza 2016.

1 Zie vrouweninhetzwart.nl (terug)
2 Lees The Intercept - theintercept.com: greatest-threat-to-free-speech... (terug)