Welkom
Ingezonden
Solidariteit "ingezonden"

Actie tegen Pegida - zondag 10 april 2016 in Den Haag - 13.00 uur

Fluit, overstem en blokkeer

Laat Ze Niet Lopen

Op zondag 10 april organiseert het extreem-rechtse Pegida Nederland een demonstratie in Den Haag gericht tegen vluchtelingen. Met een 'mars' van het Spuiplein naar het Binnenhof wil Pegida zijn verwerpelijke racistische en islamofobe gedachtegoed onder de aandacht brengen. "Laat Ze Niet Lopen", een initiatief tegen racisme en extreem-rechts, roept op om in actie te komen tegen deze racistische optocht. Stop Pegida en haar extreem-rechtse achterban, houd racisten van de straat!

Pegida Nederland, een uit Duitsland overgewaaide islamofobe beweging, heeft de afgelopen maanden geprobeerd om onder de dekmantel van de 'bezorgde burger' haar verwerpelijke racistische gedachtegoed onder de aandacht te brengen. Pegida parasiteert de laatste tijd ook steeds vaker op lokaal protest tegen de komst van vluchtelingen, en wil nu onder het motto 'Nederland zegt nee tegen AZC' een landelijke demonstratie op touw zetten. Lokale protesten tegen vluchtelingen liepen de afgelopen maanden geregeld uit de hand. Opvanglocaties voor vluchtelingen werden aangevallen, maar ook moskeeën werden doelwit van onder andere brandaanslagen en bekladdingen.

Affiche

Verwerpelijk gedachtegoed

Hoewel Pegida zich probeert te distantiëren van dit geweld, blijkt telkens weer dat de organisatie er veel radicalere intenties op na houdt dan dat ze aan het brede publiek wil laten blijken. Op eerdere demonstraties (onder andere in Utrecht, Rotterdam en Amsterdam) brachten Pegida aanhangers de Hitlergroet en vielen ze antiracistische activisten, omstanders en journalisten aan.
Pegida ontvangt op zijn demonstraties organisatorische steun van extreem-rechtse groeperingen zoals DTG (demonstranten tegen gemeenten) en Voorpost, en een groot deel van de vaste deelnemers is afkomstig uit extreem-rechtse of neonazistische kringen. Twee weken geleden werd er op een door Pegida ondersteunde demonstratie in Utrecht tijdens een toespraak nog opgeroepen om moskeeën in brand te steken. Dergelijke aanslagen worden op sociale media door Pegida activisten openlijk toegejuicht.

In het alsmaar verrechtsende politieke klimaat in Nederland, waar verzet tegen de komst van vluchtelingen steeds radicalere en meer racistische uitingen krijgt, is het een gevaarlijke ontwikkeling dat een organisaties als Pegida openlijk de ruimte krijgt om zijn verwerpelijke gedachtegoed te verspreiden en te rekruteren.
Laat Ze Niet Lopen, een initiatief tegen racisme, roept je daarom ook op om je te verzetten tegen Pegida en zelf actie te ondernemen tegen de komst van rechts-extremistische actievoerders.
Organiseer jezelf en je vrienden. Fluit Pegida uit, overstem en blokkeer, laat zien dat de club niet is! Eerdere demonstraties van Pegida zijn door toedoen van tegenacties altijd vrij beperkt gebleven. Het is aan ons om samen de druk op de ketel te houden en de ruimte voor Pegida zo klein mogelijk te houden!

De demonstratie van Pegida begint om 13:00 op het Spuiplein in Den Haag. Omdat ervaring leert dat de locatie van Pegida demonstraties op het laatste moment nog kan veranderen, is het verstandig om de volgende site in de gaten te houden: www.laatzenietlopen.nl
Ook is Laat Ze Niet Lopen te volgen: op Twitter en Facebook.
In de aanloop naar, en op de dag van het tegen protest voorzien wij in de laatste informatie, kaartjes van de omgeving en infostructuur.
Facebook event: 'Geen ruimte voor racisme - Stop Pegida in Den Haag!'