Welkom
Ingezonden
Solidariteit "ingezonden"

Boek over het Nationaal Arbeids-Secretariaat 1893-1940 - met korting!

NAS, de eerste vakcentrale van Nederland

Piet Hoekman, Jannes Houkes

Onze dissertatie over het NAS is in druk verschenen bij Amsterdam University Press; 851 pagina's. Een beperkt aantal exemplaren kunnen we tegen een gereduceerde prijs aanbieden, zolang de voorraad strekt. Winkelprijs 79,95 euro. Via ons 49,95 euro, inclusief verzendkosten. Te bestellen via overmaking van 49,95 euro op bankrekening: NL50INGB 0700789103 t.n.v. P.H. Hoekman en J. Houkes.

Afbeelding omslag boek Ons boek gaat over de bijna vijftigjarige geschiedenis van het Nationaal Arbeids-Secretariaat (NAS), de eerste vakcentrale van Nederland. Om de gebeurtenissen tussen 1893 en 1940 nauwgezet te analyseren, is uitvoerig onderzoek gedaan naar niet of nauwelijks eerder geraadpleegde bronnen van de vroege vakbeweging.

Strijd voor onafhankelijkheid

Het NAS was een belangenorganisatie, maar maakte ook deel uit van een protestbeweging tegen het kapitalisme en de staat. Dit zorgde voor de nodige dynamiek. Het NAS wilde zijn onafhankelijkheid bewaren tegenover de bemoeienis uit socialistische, anarchistische of communistische hoek, maar kwam met regelmaat in dit politieke vaarwater terecht.

Aandacht geven we ook aan de invloed op het NAS van geestverwante, buitenlandse vakorganisaties en politieke bewegingen. Een voorbeeld voor het NAS was de Franse Confédération Générale du Travail (CGT), waarin het syndicalisme tot ontwikkeling kwam. Directe actie en het streven naar een revolutionaire omwenteling werden onlosmakelijk met elkaar verbonden.
De oorlog maakt een einde aan het NAS. Na de oorlog liet het gedachtegoed van het NAS nog sporen na in de Eenheidsvakcentrale (EVC) en het Onafhankelijk Verbond van Bedrijfsorganisaties (OVB). Maar in Nederland kwam geen andere vakcentrale meer van de grond die zo'n lange periode de strijd voor materiële verbeteringen combineerde met het streven naar een maatschappelijke omwenteling.

Informatie: p.h.hoekman@pl.hanze.nl of j.houkes@pl.hanze.nl