Welkom
Ingezonden
Solidariteit "ingezonden"

Petitie met meer dan 5.000 handtekeningen zeer geslaagd

Domela blijft in Heerenveen!

Ferdinand Domela Nieuwenhuis-Fonds

Het Domela Nieuwenhuis Museum blijft gevestigd in Heerenveen! De gemeenteraad van Heerenveen heeft op maandag 10 april unaniem afgezien van de voorgenomen bezuiniging van 65.000 euro op Museum Heerenveen en het Domela Nieuwenhuis Museum. De dreigende sluiting van beide musea is daarmee afgewend.

De manifestatie 'Hou Domela in Heerenveen!', op 10 april georganiseerd door het Domela Nieuwenhuis Fonds in samenwerking met vakbond FNV, was een groot succes. Onder grote publieke belangstelling overhandigde Ferdinand Domela Nieuwenhuis zelf de petitie voor het behoud van 'zijn' museum aan burgemeester Tjeerd van der Zwan van Heerenveen. De petitie is online ruim 4,100 keer getekend en op straat zijn nog eens bijna 1.000 handtekeningen opgehaald door de SP.

Bezuinigende of denkende politici

Foto directrice Linda Trip met Domela.
Linda Trip (Museum Heerenveen) met Domela.
Als variant op zijn bekende uitspraak ''Drinkende arbeiders denken niet, denkende arbeiders drinken niet'', verkondigde Domela: ''Bezuinigende politici denken niet, denkende politici bezuinigen niet!'' Burgemeester Van der Zwan liet daarop weten dat het erfgoed van Domela ook voor toekomstige generaties bewaard moet blijven.
Sprekers tijdens de manifestatie waren hoogleraar Yme Kuiper (Rijksuniversiteit Groningen en oud-bestuurder Domela Nieuwenhuis Fonds), SP-voorzitter Ron Meyer, vakbondsbestuurder Anne van Dijk (FNV), Lutz Jacobi van de PvdA en directeur Linda Trip van Museum Heerenveen. Muziek was er van koor De Reade Hoeke.
Voorafgaand aan de manifestatie was er een fietstocht van Leeuwarden naar Heerenveen, langs plekken waar nog sporen te vinden zijn van Domela Nieuwenhuis. De tocht werd georganiseerd door Bed-bad-brood Friesland.

Het Domela Nieuwenhuis Fonds wil hierbij iedereen die heeft bijgedragen aan het behoud van het Domela-museum en Museum Heerenveen, ontzettend bedanken. Graag tot ziens in Heerenveen!


Zie voor een eerder artikel over de dreigende sluiting van Museum Heerenveen en het Domela-Museum: Solidariteit extra 324-1, 19 maart 2017, en de nieuwspagina van het Ferdinand Domela Nieuwenhuis-Fonds: