Welkom
Ingezonden
Solidariteit "ingezonden"

Manifestatie over actiecultuur - 30 september 2017, Tilburg

Geen censuur op de muur

Regionaal archief Tilburg

De jaren zeventig en tachtig van de vorige eeuw waren roerige tijden. Er werden muurkranten geplakt, huizen gekraakt, acties gevoerd en Loesje zag het levenslicht. Regionaal Archief Tilburg wijdt op zaterdag 30 september een dag aan de actiecultuur uit die periode. Een terugblik met lezingen, workshops, maar ook een blik op het heden en de toekomst. Wat zijn de verschillen tussen actievoeren toen en nu en is er nog toekomst voor acties en demonstraties? Zo ja, in welke vorm?

Regionaal Archief Tilburg heeft vrijwel de volledige collectie Tilburgse muurkranten (1978-1995) in de depots. Het is belangrijk om muurkranten en archieven van andere actiegroepen te bewaren om de samenleving te documenteren. Daarom wil het archief in contact komen met actiegroepen en betrokkenen van vroeger en van nu, juist om het verhaal compleet te maken. Onlangs is in onze studiezaal een wand van ruim twintig meter 'aangekleed' met actiefoto's uit heel Nederland. Dit heeft al tot nieuwe informatie geleid, doordat mensen hun herinneringen aan die tijd deelden.

Programma

Tijdens de manifestatie "Geen censuur op de muur" beschrijft historicus Dennis Bos (Universiteit Leiden) de ontwikkeling van goed georganiseerde muurkrant groepen. Zij gebruikten straatgevels als uithangbord om hun politieke en sociale ongenoegen te uiten. (Oud)actievoerder Frans Godfroy vertelt over het studenten activisme van de jaren zeventig en tachtig.
In de muurkrant cultuur uit Arnhem ontstond in de jaren tachtig een luchtiger variant: Loesje. Jan Verschure was hierbij vanaf de start intensief betrokken. Hij onthult het enige, echte, ware verhaal over het ontstaan van Loesje, ondertussen een internationaal fenomeen.
Na deze sessie kunnen bezoekers van de manifestatie zelf aan de slag om een Loesje poster te schrijven. Meewandelen met Peter Storm, blogger en actievoerder, is ook mogelijk. Hij leidt de wandelaars langs plekken in Tilburg met een rijk actieverleden.

Niet alleen de steden kenden roerige tijden, ook in dorpen werd actie gevoerd. Corina van Steenhoven, voorzitter en medeoprichter van Het Open Huis in Rijen, doet uit de doeken hoe het er in Rijen aan toe ging. De komst van krakers, actievoerders, het vrouwencafé en Het Open Huis zorgden ervoor dat het rustieke Brabantse dorp op de grondvesten trilde.
Aandacht voor muziek uit die periode komt van Zjef Naaijkens, (oud)actievoerder en voorman van de anarchistische folkband RK Veulpoepers BV.

Informatie

De organisatie is in handen van Regionaal Archief Tilburg, Tilburgs Anarcho Sociëteit (TAS), Loesje en Stichting Blik en Veger. Dagvoorzitter en leider van de discussies is oud-actievoerder Theo Thomassen (tot mei 2016 als hoogleraar Archiefwetenschap verbonden aan de Universiteit van Amsterdam).

Zie voor informatie en foto's: www.regionaalarchieftilburg.nl, ook: Astrid de Beer, projectleider Regionaal Archief Tilburg, astrid.de.beer@regionaalarchieftilburg.nl of 06-53210807.
* Aanmelden tot en met 27 september: info@regionaalarchieftilburg.n, onder vermelding van ''manifestatie''.
* Kosten: 12,50 euro, inclusief vegetarische lunch - NL 04 RABO 0146124081, Stichting Mommerskwartier. De eerste vijftig aanmelders ontvangen een Loesje geschenk.
* Tijd en plaats: zaterdag 30 september 2017, 10.00-18.00 uur. Kazernehof 75 in Tilburg. Inloop vanaf 09.30 uur.

Poster van de manifestatie