Welkom
Ingezonden
Solidariteit "ingezonden"

Oorlog Israëlische regering tegen de Palestijnen duurt voort

Wo Licht is, is simche

Maurice Ferares

"Waar licht is, is vreugde". De Israëlische regering kent ongetwijfeld het gezegde Wo Licht is, is simche dat voor de Tweede Wereldoorlog ook door joden in Amsterdam gebruikt werd. De Palestijnen in Israël kenden het niet. Maar ze hebben het in de praktijk ervaren, toen de Nederlandse regering een half miljoen euro schonk voor een elektrificatie project in een streek ten zuiden van Bethlehem. Dus op de bezette, westelijke oever van de Jordaan.

Van dat bedrag ging 350.000 euro naar de elektrificatie van het Palestijnse dorp Jubbet Adh-Dhib. De zonnepanelen van het systeem werden door de Israëlische regering in beslag genomen. Met als gevolg dat het dorp en de naaste omgeving opnieuw zonder elektriciteit zitten.

Foto
Jubbet Adh-Dhib vóór de sloop.

Wereld kijkt toe

Hier een citaat uit een artikel van Amira Hass in het Israëlische dagblad Haaretz van 1 juli 2017:

Woensdagmorgen hebben ambtenaren van het Israëlische bestuur dat over Area C in de Westbank gaat, 96 panelen en elektrische apparatuur van Jubbet Adh-Dhib's systeem in beslag genomen. Het systeem was negen maanden geleden geïnstalleerd door de Israëlisch-Palestijnse organisatie Comet-ME en gefinancierd door Nederland.
Volgens Comet-ME dat het water- en energiesysteem voor de Palestijnen bouwde, is het deel van de installatie dat niet geconfisqueerd werd, zwaar beschadigd. Jubbet Adh-Dhib beschouwt Comet-ME als één van zijn meest succesvolle projecten. Aan de realisatie ervan is door 160 vrouwen uit de omringende dorpen meegewerkt.
Voordat de afbraak begon, is de bevolking ter plaatse niet gewaarschuwd, hetgeen in dergelijke gevallen voorgeschreven is in de bouwwetgeving. Pas tijdens de sloop werden de inwoners gewaarschuwd en konden dus geen bezwaar - juridisch of anderszins - maken. De schade door de inbeslagname en de reparatie van de beschadigde apparatuur wordt op veertigduizend euro geschat. De niet-materiële schade is echter groter, ofschoon het directe gevolg van de Israëlische actie betekent dat dertig families en de openbare instellingen in het dorp zonder stroom zijn gekomen.
Voor de afbraak is door de Israëlische bestuurders geen enkele verklaring gegeven. Het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken heeft protest aangetekend.

Voor de Palestijnen dus geen 'simche'. Voor wie wel? Met de veiligheid van Israël heeft deze wandaad beslist niets te maken. Op 4 juli 2017 meldde de nieuwsdienst van de NOS dat het project was afgebroken, omdat het zonder vergunning was gebouwd. Rutte heeft premier Netanyahu gebeld en minister Koenders van Buitenlandse Zaken wil het geld terug dat in het project gestoken was.
Israël blijft oorlog voeren tegen de Palestijnen, en de wereld kijkt toe.