Welkom
Overgenomen
Solidariteit "overgenomen"

Kort bericht, kort commentaar

Hoe goed het zou gaan

Maurice Ferares

In april 2017 maakte het Internationaal Monetair Fonds het volgende bekend: Wereldwijd daalt het aandeel van de werknemers in het nationaal inkomen. De NRC kopte op 12 april 2017 - IMF: werknemer verliest het wereldwijd van het kapitaal. Een paar weken later op 21 september 2017 weet de Volkskrant te melden: Zelfs werkgevers niet tegen stijging lonen. Wat dat betekent, is bekend. Het zal niet meer dan een fooi zijn.

Dat dit bericht over de 'coulante' werkgevers bij de arbeiders geen illusies wekte, laat zich niet moeilijk raden. Eind oktober 2017 komt dan de regeringsverklaring van Rutte III die het dagblad Trouw (11 oktober) al had voor beschouwt met Gedegen en afgewogen akkoord voor de 'gewone' Nederlanders.

Kale loonstrook

Sportprent van Rutte Wie nog enige illusie had dat de woordvoerder van de ondernemers, te weten Rutte, de werkers en armoedelijders in dit land een beetje tegemoet zou komen, kon vers in het nieuwe jaar lezen wat hij en zij in 2018 kunnen verwachten. Een citaat uit NRC Handelsblad, 4 januari 2018:
De economie mag dan op volle toeren draaien, werknemers zien maar weinig terug van de groei op hun loonstrook. [over wie geen loonstrook krijgt: geen woord] Bij een modaal salaris komt er dit jaar per maand netto zo'n zeven euro bij; één of twee belegde broodjes per maand. Dat blijkt uit de jaarcijfers die donderdag door ADP werden gepresenteerd (ADP maakt de loonstrookjes voor 1,4 miljoen werknemers). Wie anderhalf keer modaal verdient, krijgt maandelijks 1 euro extra. Mensen die twee keer modaal verdienen krijgen 16 euro meer. De laagste inkomens (1.000 tot 1.500 euro bruto) zien hun netto inkomen met 4 euro per maand dalen

Dat is wat de nieuwe regering de 'gewone Nederlander' te bieden heeft en daarbij is nog niet eens rekening gehouden met de stijgingen van de huren en andere kosten voor het levensonderhoud. Dat van die regering niets te verwachten viel, was bekend. Alleen met strijd voor een menswaardig bestaan die de werkers zullen moeten voeren, is verbetering in deze onrechtvaardige situatie te verwachten. Dat zou de inzet moeten zijn van het door de FNV aangekondigde ''offensief'' voor ''fundamentele verandering''.