Welkom
Overgenomen
Solidariteit "overgenomen"

Brief van Bernie Sanders – herkiesbaar voor de Senaat, verkiezingen 2018

I am running

Bernie Sanders 1

Vrienden,

Ik heb een belangrijke mededeling te doen en wil dat jullie de eersten zijn die hem horen, direct van mij. Vandaag heb ik als senator van Vermont besloten mij herkiesbaar te stellen voor de Senaat bij de verkiezingen in 2018.

Foto ICAN: mensen met spandoek “Sign the nuclear weapons ban treaty

De waarheid is dat we leven in een pijnlijke, angstig makende tijd die op deze wijze nooit eerder heeft bestaan. We hebben ervaren dat een rechtse extremist geprobeerd heeft het Republikeinse Congres te laten besluiten 35 miljoen Amerikanen uit de ziekenverzekering te gooien.2 Aan de rijkste mensen en grootste ondernemingen in ons land heeft hij een biljoen dollar belastingvoordeel gegeven. De wetgeving op het gebied van de milieubescherming heeft hij vernietigd. Op agressieve wijze wilde hij vrouwen het recht over hun lichaam ontzeggen. De neutraliteit van het internet wenste hij te vernietigen.

We hebben een president die niet alleen een pathologische leugenaar is, maar ook iemand die probeert stemmen te winnen door ons volk te verdelen naar hun huidskleur, het land waar ze vandaan zijn gekomen, hun godsdienst of hun seksuele geaardheid. Voorts, wat heel erg is, ondermijnt hij onze democratische instellingen door te proberen ons in de richting van een autoritaire maatschappij te sturen.

Wanneer ik herkozen word, kunt u ervan overtuigd zijn dat ik in de Senaat de felste bestrijder zal zijn van het rechtse extremisme van Trump en de Republikeinse leiders. Maar het is niet genoeg tegen Trump en de Republikeinse leiders te zijn.
Wij moeten onze strijd voortzetten voor een progressieve agenda tegen de oligarchie en voor de verbetering van het leven van de werkende mensen in ons land. Wij moeten vechten voor de ziektekostenverzekering, een minimum uurloon van vijftien dollar, kosteloos onderwijs ook op de universiteiten, vermindering van de schulden van de studenten, herstel van onze verwaarloosde infrastructuur, vechten tegen klimaatverandering en bevordering van rassen- en sociale gerechtigheid.

Ik ben van plan een uitgebreide actie te voeren in heel Vermont en ik reken op jullie steun in de komende weken. Vandaag wilde ik jullie laten weten dat ik van plan ben me herkiesbaar te stellen voor de Senaat en vraag jullie om een kleine bijdrage voor de campagne . Wees zo goed om drie dollar te geven voor de herverkiezingsactie. Wij hebben bescheiden financiële doelen voor onze campagne.

Ons gevecht tegen het Trumpisme moeten wij versterken en onze progressieve boodschap in iedere hoek van het land verspreiden. Niemand kan dat alleen. We zijn verenigd. De vooruitgang die we de laatste jaren hebben geboekt, is een gevolg van het feit dat mensen met verschillende achtergrond en uit allerlei gemeenschappen hun stem hebben laten horen en bereid waren terug te vechten.
Dit is de politieke revolutie en die gaat door. In solidariteit.


1 Bernie Sanders is de democratische senator uit de Amerikaanse staat Vermont. Hij nam deel aan de laatste presidentsverkiezingen die door Trump werden gewonnen. Tijdens zijn verkiezingscampagne liet Sanders zich kennen als een linkse socialist. Daardoor kreeg hij vooral onder jongeren grote aanhang. Na de verkiezingen is Sanders niet stil blijven zitten en is doorgegaan met een stellingname tegenover de Republikeinen en hun president. Op 21 mei 2018 schreef hij een brief aan zijn vrienden, hier de vertaling van Maurice Ferares. Bron: https://go.berniesanders.com/ (terug)
2 Het Amerikaanse Congres bestaat uit het Huis van Afgevaardigden en de Senaat te samen. (terug)