Europese staking bij Amazon
Wij zijn geen robots
Jessica Corbett 1
Amazon werknemers legden overal in Europa het werk neer op Black Friday (23 november 2018) uit protest tegen de lage lonen en de onmenselijke arbeidsomstandigheden in de bedrijfsmagazijnen. De CEO van Amazon, Jeff Bezos, is de rijkste man ter wereld, hij kan het zich veroorloven om deze kwesties op te lossen, zegt een Britse vakbondsleider.
Eduardo Hernandez, Amazon arbeider in Spanje: Het is één van de dagen dat Amazon de hoogste omzet heeft, en dit zijn dagen waarop we ze harder kunnen treffen en ons laten horen, omdat het bedrijf niet naar ons heeft geluisterd en geen enkele overeenkomst wil bereiken.
Ronduit onmenselijk
Hernandez, een 38-jarige werknemer bij een logistiek depot van Amazon in Madrid, waar ongeveer 90 procent van het personeel het werk stopte, vertelde aan Associated Press dat de actie met opzet was gepland op de populaire winkeldag om een negatieve invloed te hebben op de winsten van het bedrijf.
Protesten waren er ook bij Amazon vestigingen in Italië, Frankrijk, het Verenigd Koninkrijk en Duitsland. Ongeveer 620 werkneemsters en werknemers van de distributiecentra in Rheinberg en Bad Hersfeld deden mee aan de staking om hogere lonen te eisen, terwijl vakbondsleden in het Verenigd Koninkrijk in vijf magazijnen over het hele land aandacht vroegen voor veilige arbeidsomstandigheden. Zoals Tim Roache, hoofd van de in Londen gevestigde vakbond GMB, toelichtte: De omstandigheden waaronder onze leden bij Amazon werken, zijn ronduit onmenselijk: ze lopen botbreuken op, vallen bewusteloos en worden in ambulances afgevoerd. Ze staan nu op en zeggen dat het genoeg is geweest.
Het management van Amazon schuift deze kritiek ter zijde en verklaart: Al onze arbeidsplaatsen zijn veilig en rapporten die het tegendeel beweren, hebben het simpelweg bij het verkeerd eind.
Een 'pop-up shop' in Amsterdam
Van topman Jeff Bezos, zegt Roache, zou je denken dat het veiliger maken van de werkplek, zodat mensen niet in een ambulance uit het magazijn hoeven te worden gereden, in ieders belang is. Dit zijn mensen die het geld verdienen voor Amazon. Mensen met kinderen, huizen, rekeningen die betaald moeten worden - het zijn geen robots.
In een video van de vakbond, gericht op Bezos, hebben werknemers in meerdere talen verklaard: "Wij zijn geen robots." Jeremy Corbyn, leider van de Labour Party zond de video door op Twitter en uitte zijn solidariteit met alle stakers.
Amazon heeft nog geen vestiging in Nederland, waar concurrenten de markt beheersen. De pakjes komen uit vestigingen in Duitsland. Kort geleden is wel door Amazon een mysterieuze 'pop-up shop' in de Amsterdamse Pijp gevestigd en een kantoor bij het Amstelstation, plus één in Den Haag voor 'webservices'.
Zie, in het Engels, voor een recent interview met een oud-manager van Amazon dat veel concrete informatie bevat: https://www.vox.com/the-goods/2018/11/20/18103516/black-friday-cyber-monday-amazon-fulfillment-center
|