Welkom
Ingezonden
Solidariteit "ingezonden"

Kom naar het marxisme-festival, 11-12 mei 2019 in Amsterdam

Bijeenkomsten en debatten over Links

Hans Lammers

Het marxisme festival op het Roeterseiland in Amsterdam (Crea, UvA) , 11-12 mei 2019, is uitgegroeid tot een jaarlijks trefpunt van activisten uit binnen- en buitenland uit verschillende bewegingen en wordt georganiseerd door studenten van de Internationale Socialisten. Voor de opbouw van een strijdbare vakbeweging is dit een onmisbaar evenement in de context van de opkomst van extreem-rechts, een steeds concreter wordende klimaat catastrofe, sociale afbraak en groeiende armoede.

Daar tegenover zagen we in Nederland de afgelopen maanden grote demonstraties, zoals de duizenden vakbondsleden op 1 mei met de campagne voor de verhoging van het minimumloon naar 14 euro, duizenden demonstranten op de Women's March op 10 maart, de internationaal sterk geïnspireerde klimaatdemonstraties en scholierenstakingen, de staking van het onderwijspersoneel en sinds lange tijd op 18 maart een politieke staking bij met name het Openbaar Vervoer tegen de afbraak van onze pensioenen.

Programma

Het festival is een gelegenheid bij uitstek om vragen te bediscussiëren over wat de activisten uit de verschillende bewegingen van elkaar kunnen leren en welke strategieën en tactieken daarbij het beste kunnen worden ingezet op basis uit van de lessen uit het verleden.
De discussie over hoe de aanval op onze pensioenen het beste valt af te weren en wat er momenteel op het spel staat met een mogelijk pensioenakkoord vindt plaats op zaterdag 11 mei om 14:00 met als sprekers, Sjarrel Massop van het FNV actiecomité Red ons pensioenstelsel en Michel Tilanus van de Internationale Socialisten.
Lessen uit de geschiedenis van de klassenstrijd staan op het programma met bijeenkomsten als de geschiedenis van de strijd voor het vrouwenkiesrecht in Nederland, en de politiek van Rosa Luxemburg.
Actuele debatten die binnen de verschillende bewegingen spelen, krijgen de aandacht op verschillende bijeenkomsten: hoe bouwen we de klimaatbeweging op - socialisten en het migratievraagstuk - kunnen we de Europese Unie hervormen - is er ruimte voor een nieuwe partij op links en antisemitisme, antizionisme en de criminalisering van de BDS-beweging.
Btisam Akarkach, redacteur van het boek Opstand in de Rif zal spreken op de bijeenkomst: tussen revolutie en repressie, de opstand in de Rif.

De strijd tegen de onderdrukking van minderheden heeft altijd centraal gestaan op het festival en nu ook weer met onder andere de bijeenkomst van zwarte piet tot islamofobie, wat zijn de wortels van racisme en feminisme vandaag de dag, waar vechten we voor.
Belangrijke sprekers: Nora Berneis (Die Linke, Marx 21, Unteilbar), Sylvana Simons (Bij1), Anja Meulenbelt (socialist, feminist), David McNally (socialistisch econoom) en Khadija Tahiri (FNV schoonmaak).

****** Zie voor het volledige programma: marxismefestival.nu