Welkom
Ingezonden
Solidariteit "ingezonden"

Per minuut 70.000 dollar

Klein winstje, zoet winstje

Maurice Ferares

Op een lijst van de rijkste families in de wereld, onlangs opgesteld door persbureau Bloomberg, staat dat het vermogen van de familie Walton, eigenaar van de supermarktketen Walmart, met 4 miljoen dollar per uur groeit. Dat komt neer op een groei van zo'n 100 miljoen dollar per dag, ofwel 70.000 dollar per minuut.*)

Onvoorstelbaar dat er op de wereld nog zoveel mensen zijn die nauwelijks voedsel en schoon drinkwater hebben.
Overigens bij Walmart is alles te koop wat mensen aan levensbehoeften nodig hebben. Kleding, levensmiddelen, boeken, speelgoed, telefoons, meubelen, elektronica, enzovoort, enzovoort.

En in Nederland?

Onlangs zei premier Rutte op een festival van de VVD dat de lonen verhoogd moeten worden en dat dit best mogelijk is, omdat de winsten tegen de plinten klotsen. In sommige kringen van de VVD was de verbazing groot. Mark die voor de proleten opkwam? Het was een misverstand. Niet begrepen was dat Rutte sprak over winsten die tegen plinten klotsten, terwijl ze in werkelijkheid tegen de plafonds vliegen. De meeste mensen hadden wel begrepen dat het praatje van Rutte kletskoek was. Banken zijn een graadmeter voor de situatie. Citaat uit een artikel van Camiel Driessen in de NRC van 17 augustus 2019:

Rente daalt, maar banken blijven wel verdienen. (...) "We boekten een sterke nettowinst van 693 miljoen", zo begon ABN AMRO topman Kees van Dijkhuizen vorige week zijn presentatie van de kwartaalcijfers. Bij ING dat twee weken eerder kwartaalcijfers presenteerde, is dat beeld niet anders. In april, mei en juni streek de bank 3,47 miljard euro aan rente op. ING topman Hamers sprak van 'robuuste renteverdiensten' en verbeterde hypotheekmarges.

Het is de waanzin van het kapitalistische systeem van produceren met winst als doel dat dit alles mogelijk maakt. Hongerlijders en superrijken. De loonsverhoging waarover Rutte sprak, heeft uiteraard niet plaatsgevonden.

*) Het Financieele Dagblad, 14 augustus 2019.

Foto nieuwbouw en slumbs