Welkom
Ingezonden
Solidariteit "ingezonden"

Een triest bericht

Kort commentaar

Maurice Ferares

Vakbonden hebben in twee jaar tijd 100.000 leden verloren, blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek. Het aantal leden daalt al tien jaar. In 2009 waren er 1,9 miljoen leden nu nog 1,6 miljoen, luidde het bericht op 25 oktober 2019 van NOS Teletekst.

De daling was het grootst bij jongeren. Ook was er teruggang bij vrouwen. De FNV verloor de meeste leden. Het begin dit jaar aangekondigde offensief met onder andere een looneis van 5 procent voor iedereen heeft geen ledenwinst tot gevolg gehad. Logisch, want er was geen offensief.

Ondernemers staan klaar

Er zijn weliswaar enige acties geweest voor betere arbeidsvoorwaarden, zoals bij Schiphol. Van een breed offensief, waarbij alle leden van de bond betrokken werden, was geen sprake. Het is begrijpelijk dat bondsleden in het bijzonder jongeren die de bonden verlieten teleurgesteld waren over het uitblijven van actie voor verbetering van hun arbeidsvoorwaarden in de tijd dat premier Rutte zei dat de winsten van de ondernemers tegen de plinten klotsen. Het is de allerhoogste tijd dat de bondsleden de leiders van hun organisaties ter verantwoording roepen voor het versteende beleid dat ze voeren. Maar weglopen is geen optie.

De ondernemers zien met genoegen de vakbonden krimpen. Het Financieele Dagblad, 25 oktober 2019: De dalende ledentallen leiden tot discussies over representativiteit van de bonden als onderhandelaars aan cao-tafels en polderorganen als de SER.
Wat zouden ze graag zien dat de vakbonden verdwijnen, zodat ze allemaal met hun eigen personeel de arbeidsvoorwaarden kunnen regelen.