Welkom
Ingezonden
Solidariteit "ingezonden"

Werkers Amazon nemen deel aan klimaatstaking, 20 september 2019

Omdat alles in brand staat

Jake Johnson/Common Dreams 1

Bijna duizend mensen die bij Amazon in de Verenigde Staten werken, hebben aangekondigd op 20 september aanstaande het werk neer te leggen en deel te nemen aan de wereldwijde klimaatstaking, omdat alles in brand staat. Wij begrijpen welke bedreiging de klimaatcrisis vormt en willen werken bij een bedrijf dat klimaat prioriteit geeft.

Het zal de eerste keer in de 25-jarige geschiedenis van Amazon zijn dat de werknemers op het hoofdkantoor in Seattle het werk neerleggen. De meeste werknemers die zich tot nu toe hebben aangemeld, werken in Seattle. Collega's in andere kantoren, waaronder in Europa, hebben ook belangstelling voor de actie getoond. De organiserende groep Amazon Employees for Climate Justice (AECJ) drong er bij Amazon-werkers over de hele wereld op aan mee te demonstreren.

Voortouw

In mei kwam de groep AECJ op de jaarlijkse aandeelhoudersvergadering van Amazon met een resolutie om een bedrijfsbreed klimaatplan te eisen dat de afhankelijkheid van fossiele brandstoffen verminderde. De CEO van Amazon en 's werelds rijkste man Jeff Bezos weigerde te voorschijn te komen, toen de werknemers de mega biljonair opriepen om de resolutie te steunen. . AEJC meldde: Als werknemers van één van de grootste en machtigste bedrijven ter wereld is het onze rol om ervoor te zorgen dat ons bedrijf wat de klimaatcrisis betreft het voortouw neemt en niet achteraan staat, We moeten onze verantwoordelijkheid nemen voor de invloed die onze onderneming heeft op de planeet en op de mensen.

Foto van actievoerende Amazon-medewerkers  

Om echt klimaat leiderschap te tonen, aldus AECJ, moet Amazon zich verplichten tot:
* nul koolstof uitstoot vanaf 2030;
* nul douane contracten voor fossiele brandstofbedrijven, om de olie- en gaswinning te versnellen;
* nul financiering voor klimaat ontkennende lobbyisten en politici.
Amazon heeft de middelen en schaal om de verbeelding van de wereld op te doen lichten en te herdefiniëren wat er mogelijk en noodzakelijk is om de klimaatcrisis aan te pakken.

Video

In een video hebben individuele Amazon-werknemers uitgelegd waarom ze hebben besloten deel te nemen aan de klimaatstakingen die in meer dan 150 landen zullen plaatsvinden (zie: https://youtu.be/GO_wsx33x_k).

Ik leg het werk neer op 20 september, omdat ik het gevoel heb dat de klimaatverandering de meest directe bedreiging voor de mensheid is waar we vandaag de dag mee te maken hebben, zo sprak een Amazon-werknemer die zich als Peter bekend maakte. Alles staat in brand, voegde een collega daaraan toe.
De organisatoren berichtten dat ze meer dan 2.500 klimaatstakingen over de hele wereld hebben geregistreerd, met meer dan 450 alleen al in de Verenigde Staten (Common Dreams, 5 september 2019).
Het is ongelooflijk belangrijk dat we de jongeren die dit soort dingen organiseren, ondersteunen, vertelde Weston Fribley, een software-ingenieur die al meer dan vier jaar bij Amazon werkt. Ik denk dat het heel belangrijk is om hun te laten zien dat je bondgenoten hebt bij de afdeling technologie.


1 Eerder, 10 september 2019, verschenen bij Common Dreams. Titel: Because Everything Is on Fire. Nearly 1,000 Amazon Workers Pledge to Walk Out and Join Global Climate Strike on Sept. 20 - https://www.commondreams.org/news/2019/09/09/because-everything-fire-nearly-1000-amazon-workers-pledge-walk-out-and-join-global Vertaling: globalinfo.nl(terug)