Welkom
Ingezonden
Solidariteit "ingezonden"

Film - vrijdag 22 november 19.00 uur, Tuschinski Amsterdam

Solidarity - IDFA, internationale première

In hoeverre zijn de rechten van werknemers ondergeschikt aan de machinaties van het kapitalistische systeem? De film "Solidarity" van Lucy Parker volgt de activiteiten van de Blacklist Support Group die opkomt voor gedupeerden van een 'zwarte lijst-systeem' in de Britse bouwindustrie.

Werknemers die lid waren van een vakbond en kritiek hadden op de arbeidsomstandigheden of het productieproces werden op een geheime boycotlijst gezet. De lijst werd jarenlang bijgehouden en had grote gevolgen voor de getroffen werknemers die vaak niet meer aan het werk kwamen en soms zodanig in de knoop raakten dat zelfmoord de enige uitweg leek. Het schandaal werd in 2009 onthuld. Uit bewijsstukken bleek dat er zelfs werd gewerkt met undercoveragenten die relaties aanknoopten met enkele vrouwelijke activisten.

Zwarte lijst

De Brite Filmmaakster Lucy Parker voert gesprekken met werknemers die op de zwarte lijst belandden. Ze volgt de activiteiten van rechtenstudenten die de zaak bestuderen en bezoekt publieke bijeenkomsten met vakbondsleden. Zo legt ze de pijnpunten bloot van een bedenkelijke en verbazingwekkende praktijk die aantoont hoe kwetsbaar mensenrechten zijn, ook in een Westerse democratie.

De film, 2019, duurt 75 minuten en is een internationale première.
Latere voorstellingen: 28 november 15:30, Kriterion 1 en 30 november 21:00, Munt 13, Amsterdam

www.idfa.nl - solidarity

Spandoek tegen de zwarte lijst