Welkom
Ingezonden
Solidariteit "ingezonden"

Staking in Chili voor een grondwetgevende vergadering

Vakbond havenarbeiders roept op tot algemene staking

Union Portuaria de Chile 1

De havenarbeiders hebben besloten om in de terminals van ons land het werk neer te leggen. Uit solidariteit met de eisen en de strijd die Chilenen op het hele nationale grondgebied voeren.

We begrijpen dat de strijd op straat legitiem is, maar het is belangrijk om ons te keren tegen degenen die geloven dat sociaal protest vandalisme mogelijk maakt. Wij steunen mensen die hun huizen verdedigen tegen gewetenlozen die niet geïnteresseerd zijn in sociale strijd en die van deze chaotische situatie gebruik maken om criminele handelingen te plegen. Het is protest, geen plundering.

Resultaten door strijd

Wij verwerpen dan ook de uitspraken van president Piñera over de interne vijand en de oorlogssituatie. In navolging van de militarisering van de straat en de afkondiging van een uitzonderingstoestand is dit niets anders dan de onderschatting van de sociale eis, van het blussen van vuur met benzine en van de legitimering van de zelfverdediging van het Chileense volk. Vandaag leggen we het land plat. Niet alleen vanwege de eisen van de vakbonden, maar ook omdat we denken dat de situatie een fundamentele ommekeer betekent en dat Chili vanaf nu niet meer hetzelfde zal zijn. We hebben al opgeroepen tot een algemene staking, waarmee we ons allen kunnen uitdrukken in een geest van democratie en transformatie. De havenarbeiders zetten zich in voor politieke en sociale veranderingen en daarom stellen wij de vakbeweging als geheel voor om te pleiten voor een grondwetgevende vergadering van de bevolking. Alleen zo'n vergadering zal de mogelijkheid openen voor het bespreken van een nieuw model voor productie, industrie en ontwikkeling, een nieuw kader van arbeidsverhoudingen, een renationalisatie van koper en natuurlijke hulpbronnen - naast andere eisen van ons volk.

Tot slot zijn we getuige van een ernstige crisis in de democratische vertegenwoordiging. De regering is geen afspiegeling van de bevolking, een kwestie die tot uiting komt in het bestuurlijk gebruik van angst en militair geweld. Daarom vertrouwen we 'bestuurders en vertegenwoordigers' niet meer. Wij, havenarbeiders, hebben het werk neergelegd en zijn de straat op gegaan, voor:

  • de algemene staking!
  • een grondwetgevende vergadering!
  • de verdediging van de bevolking!

Grote resultaten worden nooit behaald zonder grootse strijd!

Picketline havenarbeiders

1 Eerder, 21 oktober 2019, verschenen bij Dockers Hangaround (facebook). Verklaring van Bond Havenarbeiders Chili. Vertaling Globalinfo, (www.globalinfo.nl). (terug)