Welkom
Overgenomen
Solidariteit "overgenomen"
Logo LabourStart

Doneer 22 euro

LabourStart 22 jaar

Eric Lee

Toen ik 22 jaar geleden LabourStart oprichtte, twijfelden sommige mensen eraan dat internet een hulpmiddel was dat ooit door vakbonden gebruikt zou kunnen worden. Het was duur, moeilijk te hanteren en een criticus typeerde het als een gigantische bibliotheek die niemand zou willen bezoeken of benutten.

Even doorspoelen naar 2020 en we zijn allemaal afhankelijker van het net dan ooit tevoren. De wereldwijde pandemie en de economische crisis die daarop volgden, hebben ons allemaal doen beseffen hoe we met elkaar verbonden zijn. Tegelijkertijd vormen ze nieuwe opdrachten aan de arbeidersbeweging.

Campagnes

Nooit eerder in onze 22 jarige historie zijn er zoveel campagnes tegelijkertijd geweest. Op dit moment vertrouwen vakbonden in dertien landen op onze campagnes om arbeiders in deze moeilijke tijden te helpen verdedigen. En die vakbonden weten dat LabourStart-campagnes vaak werken. In de afgelopen twee jaar hebben we 33 campagnes gevoerd en meer dan 187.000 e-mailberichten bezorgd aan werkgevers en regeringen die de rechten van werknemers niet respecteerden.
Vorig jaar voerden we in Zuid-Korea samen met lokale vakbonden een campagne na de dood van een 24-jarige werknemer die in het donker in zijn eentje gevaarlijk werk deed in strijd met de veiligheidsregels. Na de campagne van LabourStart stemde de regering in met een reeks maatregelen, waaronder herzieningen van gezondheids- en veiligheidswetten en betere arbeidsomstandigheden voor onderaannemers.

Een jaar geleden werd Erlan Baltabay, leider van de vakbond van oliearbeiders, in Kazachstan veroordeeld tot zeven jaar gevangenisstraf en een verbod om vakbondsactiviteiten uit te voeren. Na een enorme campagne via LabourStart verleende de president gratie aan Baltabay en werd hij vrijgelaten.
Eerder dit jaar in Duitsland weigerde een groep private ziekenhuizen te onderhandelen met de vakbond en ontsloeg veertien arbeiders na een korte staking, terwijl ze dreigde met meer ontslagen. Na onze campagne stemde het management er uiteindelijk mee in om met de vakbond te onderhandelen en herstelde het dienstverband van arbeiders die in staking waren gegaan.
En tot slot werd slechts een paar weken geleden in Cambodja Soy Sros, voorzitter van een lokale vakbond, gearresteerd wegens 'provocatie', nadat ze een Facebook-bericht had geplaatst waarin ze kritiek had op de schorsing van vakbondsleden tijdens de pandemie. Een grote LabourStart-campagne leidde tot haar vrijlating, nadat ze bijna twee maanden zonder proces had vastgezeten.1

Foto actie LabourStart

Vakbonden gebruiken LabourStart

Vakbonden over de hele wereld staan voor enorme uitdagingen, aangezien sommige werkgevers en regeringen de pandemie en economische crisis gebruiken om te proberen vakbonden te verpletteren en werknemers hun rechten te ontzeggen. Die bonden weten dat LabourStart er is als ze hulp nodig hebben met onze online campagnes, nieuwsdienst en sterke aanwezigheid op sociale media.

Al deze diensten bieden we helemaal gratis aan vakbonden aan. Naarmate onze werkdruk toeneemt, hebben we ook meer personeel moeten aannemen en we zijn blij dat we sinds deze maand twee jonge stagiaires in dienst hebben (met een leefbaar loon) die ons daarbij enorm helpen. En we hopen dat we in 2021, als internationaal reizen weer veilig wordt, nog een LabourStart Global Solidarity conferentie kunnen houden als vervolg op de succesvolle conferentie in Berlijn, Istanbul, Toronto, Sydney, Londen en Washington. We kijken ernaar uit om velen van jullie daar te zien.

Doneer

In deze moeilijke tijd voor arbeiders en vakbonden overal, is LabourStart nodig als nooit tevoren. En we hebben uw hulp nodig als nooit tevoren. Als iedereen die dit leest 22 euro zou doneren om ons 22-jarig bestaan te vieren, dan kan ons werk onbelemmerd doorgaan. Omdat we weten dat velen niet kunnen doneren, hoop ik dat zoveel mogelijk van jullie meer kunnen overmaken dan dat bedrag. Maar elke donatie is belangrijk en we waarderen alles wat u kunt missen.
Doneer alstublieft royaal - klik hier.
En moedig uw vakbond aan om ook te doneren.

Ik weet dat ik op uw steun kan rekenen.
Hartelijk dank.