Welkom
Overgenomen
Solidariteit "overgenomen"

Handtekeningenactie 75 jaar Hiroshima en Nagasaki

Nooit meer kernwapens!

Pax 1

Het is 75 jaar geleden dat de atoombommen vielen op Hiroshima en Nagasaki met honderdduizenden doden als gevolg. Dit mag nooit meer gebeuren, spreek je ook uit! Herdenk met ons mee en vraag Mark Rutte hetzelfde te doen!

Op 6 augustus 1945 wierpen de Verenigde Staten een atoombom op Hiroshima, waardoor meer dan 140.000 mensen overleden. Drie dagen later werd ook Nagasaki door een Amerikaanse atoombom met de naam Fat Man vernietigd, met meer dan 70.000 doden als gevolg.
PAX wil de slachtoffers van Hiroshima en Nagasaki herdenken door aandacht te vestigen op de verschrikkelijke gevolgen van kernwapens en door duidelijk te maken dat kernwapens nooit meer gebruikt mogen worden. Kom ook in actie!

75 jaar - met ban de bom logo en gevouwen papieren kraanvogel

Herdenken

PAX wil de slachtoffers van Hiroshima en Nagasaki herdenken door de aandacht te vestigen op de verschrikkelijke gevolgen van kernwapens en om duidelijk te maken dat kernwapens nooit meer gebruikt mogen worden. Dit is belangrijk, omdat er op dit moment nog steeds ongeveer 14.000 kernwapens in de wereld zijn. De meeste daarvan zijn vele malen krachtiger dan de bommen die in Hiroshima en Nagasaki gebruikt werden, en kunnen samen de aarde meerdere keren vernietigen.

Ook in Nederland

Deze verschrikkelijke wapens zijn dichterbij dan je denkt, want sinds de jaren zestig liggen er Amerikaanse kernwapens op Vliegbasis Volkel in Noord-Brabant. Ondanks de verschrikkelijke gevolgen van kernwapens weigert de Nederlandse regering tot nu toe zich te distantiëren van elke betrokkenheid met kernwapens en om het VN-Verdrag te tekenen dat kernwapens verbiedt. Het publiekelijk erkennen van de humanitaire gevolgen van kernwapens en dat ze nooit meer gebruikt mogen worden, zou een belangrijke stap zijn voor de regering om voorgoed afstand te doen van deze massavernietigingswapens.

Wat we doen we met je stem?

We gaan Rutte vragen mee te herdenken en te zeggen dat zoiets nooit meer mag gebeuren. De kraanvogel staat symbool voor de ramp in Hiroshima. Daarom komen de namen van iedereen die zich uitspreekt tegen kernwapens op een grote kraanvogel te staan. Deze kraanvogel bieden we in Den Haag symbolisch aan de regering, waarmee we haar oproepen mee te herdenken en uit te spreken dat kernwapens nooit meer gebruikt mogen worden.
Daarnaast werken we in Nederland samen met lokale actiegroepen om aandacht te vragen voor de humanitaire gevolgen van kernwapens. In onder andere Amsterdam, Enschede en Vlaardingen worden daarom ook acties en herdenkingen georganiseerd omtrent 75 jaar Hiroshima/Nagasaki.


1 Overgenomen van www.paxvoorvrede.nl