nr. 115
okt 2003

welkom
edities
inhoud

Solidariteit

Stekeltjes

Ethisch reveil

Wat ik aan die verklaringen van Bush mis, is een beetje realiteitszin. Hij wilde oorlog, hij kreeg hem ook nog. Maar daarna toch doorzeiken dat een deel van zijn alliantie bezwaar maakt tegen een gepantserde doorstoot naar Azië.
Een ondankbaar mens. En ook nog harteloos.

Laten we het maar over de liefde hebben.
Hoewel het volgens gebruikers - zowel mannen als vrouwen - de meest oninteressante kant van het bestaan heet, denkt men daar in bijbelse kringen in Den Haag toch verder over na. De Haagse heersers zijn het absoluut eens met Spinoza die jaren, nou ja eeuwen, geleden opmerkte dat de paringsdaad de enige echte streving is die de mens gemeen heeft met het dier. Uit die wijsheid schijnt trouwens het gezegde 'het beest in de mens' te zijn voortgekomen.

Het kabinet Balkenende vindt ook dat de liefde de spil is waar alles om draait. En dat betekent dus dat één en ander van hogerhand geregeld moet worden. De pil uit het ziekenfondspakket en training om tot een behoorlijke geboortebeperking te komen.
Van louter vreugde om deze ingeving moet Balkenende in zingen uitgebarsten zijn: "Opzij, opzij, opzij ... met beestachtige verlangens en sociale begeertes."
Waarna Zalm instemmend geknikt moet hebben en tevreden glunderde: "Dat is dan meteen een mooie sneer naar dat ouwe liedje van die Marks. Dat ongeregelde zooitje met die beestachtige verlangens moet beteugeld worden. Van onder tot boven. In het landsbelang."

Balkenende liet zich daarop uiteraard niet onbetuigd en riep belerend: "Voortplanting heeft alleen nut en noodzaak voor de veestapel. Als garantie voor het voortbestaan van de soort en dus niet zoals bij ons alleen voor de gemak en de genot." Waarop de tweede man van het kabinet haastig inviel met een "het zal ons niet gebeuren dat er weer een babyboom komt net nu we met die halflege pensioenkassen zitten".

En toen gaapten beide heren en ook nog eens precies gelijk. Ik schrok me klaarwakker uit mijn droom. Van ergernis over het halfgare geteisem in Den Haag. Hebben ze net de Viagrapil uitgevonden voor de jongens en worden de meisjes wéér dubbel gepakt.

Hoor net dat het Ahold concern wat aan die ongelijkheid gaat doen. Naast andere, alom bekende, klantenbindingsystemen ligt straks het kalendertje van de dokters Ogino en Knauss in de schappen van de winkelketen. Vanaf Kerstmis 2003 is de in achttienhonderd en zoveel uitgevonden rekenmethode om de geboorten te beperken verkrijgbaar bij de kassa's. Voor twee volle spaarkaarten en/of bijbetaling van twee knaken in euro's.

Stekeltje