nr. 115
okt 2003

welkom
edities
inhoud

Solidariteit

Inleiding op het thema

In ons dubbeldikke nummer 100 (maart 2001) stelde Jan Müter een aantal vragen over "de dans om de miljarden van de pensioenen" die hij via onderzoek in opdracht van Solidariteit wilde gaan beantwoorden. Door geldgebrek is het onderzoek er helaas niet gekomen. Maar gedwongen door de actualiteit van de afgelopen twee jaar krijgen we de kans dit gemis enigszins goed te maken.

Naast de aandacht in de vakbondscafés, maakten we daarmee in nummer 111 (februari 2003) een begin met het artikel "Schatkamers vertonen kieren en gaten" van Herre de Vries en Ab de Wildt. Twee nummers later (juni 2003) hield Aad in 't Veld een "Pleidooi voor een zelfstandige pensioenovereenkomst". En in dit nummer besteden we het thema aan actuele ontwikkelingen, terwijl artikelen over de ontwikkelingen in Duitsland en Oostenrijk in voorbereiding zijn.

Keek Jan nog een beetje verbaasd naar de miljarden die in pensioenland rondgaan, het gemak waarmee premiepauzes werden ingelast en de reserves van pensioenfondsen bijdroegen aan afvloeiingsregelingen voor oudere werknemers, inmiddels weten we dat vele miljarden na de krakende aandelenbeurs nooit bij de werknemers terecht zullen komen. In dit thema zal daar op ingegaan worden. Datzelfde geldt voor een paar van de in nummer 100 gestelde vragen over de rol van vakbondsbestuurders in het beheer van de pensioenvermogens.

Redactie


Lees ook:
Jan Müter in nr. 100 (maart 2001)
Herre de Vries en Ab de Wildt in nr. 111 (februari 2003)
Aad in 't Veld in nr. 113 (juni 2003)