nr. 116
dec 2003

welkom
edities
inhoud

Solidariteit

Inleiding op het thema

Honderd jaar na de spoorwegstakingen is de Nederlandse vakbeweging de afgelopen maanden toch nog behoorlijk in beroering geweest. Weinigen echter toonden zich tevreden over de gevoerde acties. De eisen bleven globaal en voor leden moeilijk controleerbaar. De vorm van korte estafettestakingen leidde tot weinig sociale ontwrichting. Acties werden laat bekend of zelfs op het allerlaatste moment afgeblazen. Had het anders gekund, beter?

Na meer dan een jaar Keer het Tij genegeerd te hebben of als radicaal afgedaan, zocht de FNV kort voor Prinsjesdag enige toenadering tot dit platform. Gesproken werd zelfs over een vorm samenwerking. Hier en daar was dat merkbaar, maar veel ruchtbaarheid werd er niet aan gegeven. Hoe zal het gaan op de plaatselijke actiedag van Keer het Tij op 18 december, waarbij de FNV hoopt op gemeenschappelijke activiteiten?

Hiermee zijn de elementen aangegeven voor dit thema over het verzet tegen Balkenende/Zalm. Waarom is de kritiek op de regering niet omgezet in een politieke staking? Wat is Keer het Tij eigenlijk, een bonte verzameling van organisaties? Is er sprake van een gezamenlijk programma? En wat betekent de deelname van die organisaties?

Redactie