nr. 117
feb 2004

welkom
edities
inhoud

Solidariteit

Stekeltjes

Kutland

Deze week heb ik weer eens geleerd dat het één tot heel andere dingen kan leiden dan het ander. Van leren word je wijs, is me vroeger verteld. Maar soms schijn je van leren ook dom te worden.
Van werken word je rijk, was ook zo'n aanbeveling uit het verleden. Nou, dat hebben die buitenlandse werknemers (waren het Turken?) die tijdens de kerst in zo'n Apollo (een supergrote silo) omkwamen toch anders ervaren. Ze lagen hartstikke dood en geplet onder inferieure steigers. Aan hun dood kwam geen kogel te pas, ze vallen dus niet onder het kopje MOORD.

Heeft ook maar één iemand een minuut stilte in acht genomen voor die buitenlandse werkezels? Heeft het kabinet van de koningin een sorry telegram gestuurd aan de familie? En waar woonde de familie van die mannen eigenlijk? Waren de verongelukten goeie vaklui? Kostwinners of hoerenlopers? Wat waren het eigenlijk voor mensen die ook een vrolijk kerstfeest wilden vieren ...?
Het is maar goed dat een mens van tevoren niet weet wat er straks gebeurt.
Neem die leraar.
Die heeft 's ochtends z'n vrouw gedag gezegd: "Nou, we gaan er weer tegenaan, tot vanavond." En niet: "Nou, ik zal je maar gedag zeggen, want zoals het er nu uitziet zie je mij niet terug."
Het leven zit dus vol verrassingen.
Of zoals 'de straat' het zegt "zo ben je levend en zo ben je dood".
Moet je mij vertellen, zeggen ze in Irak.
Daar vallen ze als witjes. Figuurlijk dan, want het zijn in wezen en volgens het westerse patroon van normen en waarden 'zwartjes'. Maar daarvan kan je in feite alleen de zon de schuld geven. Het blijft vreemd dat jaloezie op die gezonde uitstraling zo fanatiek doorgevoerd moet worden ...
Dat begrijp ik niet.
Aan de andere kant, die link was er in Amerika al met de roodhuiden. Die werden ook om hun 'couleur locale' uitgeroeid.

Overigens, het land waar je woont is niet bepalend voor je attitude - om maar eens een geleerd woord te gebruiken. Ook al hoorde ik de afstammelingen van de Hollandsche familie Stastok de laatste tijd wel erg vaak mompelen: "Ze zijn toch heel anders dan wij. En met dat WIJ bedoelen we de rechtmatige autochtonen."

Zelf denk ik dat zelfs die jongen die dat schot loste op z'n leraar ook over een bepaalde attitude beschikt. Waarom niet, zou zelfs des Balkenendes dominee zeggen.
Maar om terug te komen op het onderwerp.

Zo is het ook met de kogel die afgevuurd werd door een oliedomme jongen met maar nét de baard in z'n keel en (soms) een knobbel in z'n broek.
Die alle geweld in de wereld dagelijks kan bekijken op het scherm en dat blijkbaar ziet als praktijkvoorbeeld onder het motto 'goed voorbeeld doet goed volgen'.
Die dus niet verder dacht dan de televisie toont.

Dat geweld bepaalde zaken tot een zogeheten goed einde zou kunnen brengen. Voorbeelden zat. Neem alleen maar het betoverende feit hoe wij als goedwillende natie aan de bende van Balkenende zijn geraakt. Daar was TOEN toch ook maar één kogel voor nodig. Niet dan? En dan vragen sommige naïevelingen zich nog af ...

Heeft misschien de schoolbel tot agressie geleid? En die witte meiden, wat hebben die gedaan of nagelaten?
Heeft het oplaaien van tienerwoede soms te maken met de indringende ochtendgeuren van deodorant, tandpasta's, haarlak of gel?
Was Derrick de avond tevoren weer ruw tekeer gegaan?
Of is het allemaal zoals het altijd al was, maar waar je niet van hoorde.

Wat dan bijvoorbeeld?
Nou, dat zo'n wethouder naar de hoeren gaat.
Nou en. De opa van de koningin deed dat ook en die mocht gewoon aanblijven van de toenmalige VVD.
Wat dat betreft zou je hoogstens kunnen zeggen dat we een kutwethouder hebben gehad.
Tja.
En helemaal als hij de gemeentebelastingen in z'n portefeuille had.
Waarom?
Omdat ze bij die dienst altijd optellen en ook niks weten van aftrekken.

Stekel