nr. 25
sep 1987

welkom
edities
inhoud

Solidariteit

Inleiding op the thema

Op 1 april 1988 lopen in de industrie heel wat CAO's af. In het komend najaar zullen de diskussies beginnen over de nieuwe CAO-uitgangspunten van de Industriebond FNV. Solidariteit is er dus vroeg bij door in dit nummer het thema te wijden aan dit CAO-beleid.

Daar is alle reden voor, omdat we bepaald niet de indruk hebben dat de CAO-resultaten van de afgelopen periode bij veel leden enthousiasme hebben opgeroepen. Sterker nog, tijdens onze voorbereiding kregen we nogal eens te horen 'Wat CAO', wat 'vijf eisen één vuist'? We hebben aktie gevoerd en gestaakt, maar van de toch al matige eisen is niet veel binnen gehaald'. En toch weet iedereen dat in de CAO's een groot deel van de belangenbehartiging en vakbondsstrijd wordt vastgelegd. Een breuk met het terugwijkend beleid van de industriebond FNV is dan ook zeker geen luxe.

Dit thema bestaat uit drie onderdelen.
In de eerste plaats hebben Roland Siebe, lid redaktieraad en Industriebond FNV, en Hans Boot 17 augustus j.l. een gesprek gevoerd met de koördinator van het arbeidsvoorwaardenbeleid, Jan Schermer. Het nieuwe CAO-beleid was nog niet vastgesteld, daar kon Schermer niet veel over zeggen. Vandaar dat geprobeerd is een balans op te maken van de periode na het akkoord in de Stichting van de Arbeid tussen Kok en Van Veen in november 1982.
In het tweede artikel geeft Koen Zonneveld, voorzitter bedrijfsledengroep van de industriebond FNV bij Fokker-Ypenburg, zijn beoordeling van het CAO-beleid over ongeveer dezelfde periode.
Tot slot vraagt Marijn Rümke, tot een paar jaar geleden kaderlid van de Industriebond FNV bij Fokker-Schiphol, een aantal leden van de Industriebond FNV naar hun mening over het lopende en komende CAO-beleid.

De redaktie