nr. 48
mrt 1992

welkom
edities
inhoud

Solidariteit

- STEKELTJES -

Sociale vernieuwingskontrole

M'n dag was goed begonnen. Op de ochtendwandeling vond ik een aangebroken pakje sigaretten. Een vol pakje Camel minus één. Niet mijn merk, maar een gevonden paard moet je nooit in de bek kijken. Ik stak er meteen eentje op. In het park.
Het was daar vroeg en koud en behalve een paar meerkoetjes in de vijver geen sterveling te zien. Boven m'n hoofd cirkelde een helikopter. Wist ik veel ...

Mijn zo voordelig begonnen dag veranderde in de vroege avonduren. Om precies te zijn om tien voor zeven. Dat weet ik zo sekuur, omdat ik altijd en graag kijk naar het Jeugdjournaal. Daarin komen namelijk altijd nationale diertjes voor, naast alle nationale oorlogen in andere nationale staten.
Net toen ik me verheugd aan het verbazen was over een brabantse deense dog die zich serieus wijdt aan het uitbroeden van ijslandse eendeëieren, ging de telefoon.

"Hallo..."
"Met de Securiti-vereniging van de binnensteedse ondernemers ..."
"Ja, wat wilt u van mij?"
"Wilt u onmiddellijk onze afdeling gevonden voorwerpen bellen?"
"Waarom? Ik ben niks kwijt ..." "Ja, belt u nou maar."
De meisjesstem had bits geklonken, dus ik was hard op weg om obstinaat te worden. Maar ze gaf me wel het nummer van de chef van die afdeling. Een nul-zes-nummer à twee kwartjes de minuut, maar ik draaide het gegeven nummer toch maar.
"Ja, met de sous-chef van de afdeling Complentalitatie van de Secu ..."
"Meneer, ik werd net gebeld en nu ..."
"Postkode please ..."
Ik gaf m'n postkodenummer.
"Huisnummer."
Ik gaf m'n huisnummer. Ik hoorde het intikken op de komputer aan de andere kant.
"Ah ja, Moorsebaanlaan, nietwaar?"
"Ja meneer, en m'n naam ... is dus sowieso bekend ..."
"Met umlaut?"
"Hoe bedoelt u meneer?"
"Nou, dan is het dus Seuwieseu ..."
"Desnoods meneer..."
"U bent strafbaar, mevrouwtje Seuwieseu. Voorzover we kunnen nagaan, heeft u nog steeds geen aangifte gedaan van het door u gevonden pakketje vanmorgen. Het is gemeld door onze Surveillance-officier van de heli 23, die om zes uur afgelost werd. U krijgt een boete ..."
"Een boete voor een pakje aangebroken sigaretten met achttien Cameltjes, kom nou ..."
"Volgens onze informant waren het er negentien, mevrouwtje ... En ik moet u even op uw burgerzin wijzen. Vandaag is het een pakje en morgen een miljoen en dan verzwijgt u dat ook. En in het kader van de sociale vernieuwing ..."
Toen heb ik de hoorn op de haak gesmeten. Maar het Jeugdjournaal was intussen afgelopen.

STEKELTJE