nr. 63
okt 1994

welkom
edities
inhoud

Solidariteit

Stekeltjes

Hup, hup, hu ...

In september hebben de mannelijke herten, de zogeheten hertebokken, een nieuw gewei genomen. Of er helemaal geen krisis is.

En de aalscholvers in het meer dat eens zee was, houden er ook een nieuwe manier van vangstbeperking op na. Opereerden ze altijd bescheiden en meest solitair, dat wil zeggen met poten en alle veren in het water en hap, hap ... het visje is gevangen. Nu schijnen ze kolonnes te vormen die op kommando ondiepten in het water omploegen. Daardoor komen de zich in de modder veilig wanende vissen naar het wateroppervlak en dan is het van: hup, hup, hup, hp, hp, hp, h, h ... En niks geen hap, hap, hap meer.

De vangst blijkt namelijk heel efficiënt afgewerkt te worden. De door de aalscholvers gevormde arbeidskolonnes verzamelen de gevangen waar, waarna weer andere uitgeselekteerde groepen die naar depots slepen. Of de vissen uiteindelijk opgevreten worden, is voor mij een vraag, maar voor hen een weet ... Op het moment van observatie was ik niet bij machte ze tot het eind van de produktielijn te volgen.

"Het is je zuiverste toyotisme", zei één van m'n zoons.

Over volgen gesproken. In de nabije toekomst gaan in het zwart geklede personen, mensen volgen die hun schuld niet willen voldoen. De organisatoren hebben in de voorbereidende fase alle zwarte pakken en jassen opgekocht. Volgens een koopman op het Waterlooplein is er nu al een tekort aan dat spul.

Het is in Duitsland begonnen. Daar hadden ze geen gebrek aan zwart. "Wir hätten das gerade im Depot", aldus één van de managers van het duitse buro dat het initiatief nam tot de aktie, waarbij ook werklozen kunnen worden ingeschakeld. Het Waterlooplein heeft overigens lakoniek gereageerd op deze mededeling. "Dan zal de mot er wel inzitten", orakelde één van de negocianten daar.

Mijn oudste kleinzoon heeft intussen wel heel goochem een advertentie gezet dat hij z'n Batman-tenuetje van de hand wil doen. "Ik was er toch al uitgegroeid", zei hij nog. M'n schoondochter was er wel kwaad om. Ze heeft subiet haar postorderbedrijf geschreven dat ze in het vervolg geen Sandeman sherrymeer zal kopen als ze straks een zwart individu achter zich aan krijgt ...

Wat een wereld, je wordt er gek van.

Nou willen ze weer dat we kondooms naar Afrika sturen. Ze zeggen dat daar te veel mensen zijn.

En dan dat huis van burgemeester Peper van Rotterdam. Hij krijgt het niet. Z'n eigen fraktie - de PvdA - vindt het weggegooid geld. Bijna drie miljoen voor een ambtsperiode die over een paar maanden afgesloten wordt.

Peper's Partner - Neelie EsKaPe - heeft al gezegd dat ze het helemaal niet erg vindt om in de riante flat te blijven wonen. "Als ze maar niet denken dat ik de volgende huurverhoging ga betalen ..." Zou zij dan ook geschaduwd worden?

Stekeltje