nr. 72
mar 1996

welkom
edities
inhoud

Solidariteit

Stekeltjes

Een volle week loon

En dan denk je dat het lente wordt. Je zet dus je geraniums op de veranda. Wat gebeurt er? Ze gaan dood. Vergeten anti-vries in de pot te doen. Stom hè?

Moest ik aan denken toen de 'Fokkerianen' demonstreerden en uitgelaten - van trots - massaal salueerden toen toevallig een vliegtuig overvloog. Zal best een Fokker Friendship geweest zijn, of een F-100. En maar juichen... voor lucht.
Maar beroerd is het. En wrang. Bijvoorbeeld toen een werknemer op z'n laatste werkdag bij de poort door een veiligheidsambtenaar aangehouden werd. Of meneer maar effetjes de inhoud van z'n tassie wilde tonen.
"Of er een vliegtuig in zat...", zei m'n buurjongen, die in de bouw werkt. "Nou ja zeg, zo'n man wil misschien wel een souveniertje meenemen", antwoordde zijn moeder verzoenend. Maar m'n buurjongen deed of hij het niet gehoord had en riep brutaal: "Doen WIJ ook wel ZONDER ontslag. Laatst nog een gloednieuwe WC-pot versierd. De yup die dat pand laat bouwen, vond dat de kleur vloekte met de tegels."
Z'n moeder, die net als ik straks weer ettelijke tientjes huurverhoging mag betalen, reageerde furieus en Fokkeriaans en riep - volgens mij veel te luid dus - dat hij dat feit niet aan de grote klok moest hangen. "Straks denkt iedereen nog dat je gepikt hebt, en trouwens, die arme drommels mochten toch de foto van hun kinderen mee naar huis nemen?"
"En ze krijgen ook nog een volle week loon mee", zei de kat van de buren. Die onlangs gekastreerd is.
Daarmee was de diskussie over het sluiten van Neerlands grootste industrie gesloten, zo verbouwereerd waren we. De bewuste kater had zich voordien namelijk nog nooit in een diskussie gemengd. Zo zie je maar weer. Niets staat vast. Maar we werden er niet vrolijker door.

Gelukkig kwam in een laat TV-programma de heer Ratelband vertellen dat het geluk en de mazzel helemaal in jezelf zitten. Iedereen kan miljonair worden. Als je er zelf maar achter staat.

"Er zit wat in", mijmerde m'n buurvrouw, die werkster is.
"Ach", zei ik troostend, "als je maar gezond bent."
We zaten alle drie maar wat te fokkeren met ons hoofd. Tot zij weer begon. "Het lijkt me enig om EN gezond EN rijk te zijn."
"Mens, gebruik je verstand", viel m'n buurjongen uit, "je hebt het nou al aan je rug."
"Sstt", siste m'n buurvrouw, "straks hoort mijn baas het, dan kan ik zo de zak krijgen met die nieuwe ziektewet."

Stekeltje


(onderstaande in de nieuwste spelling)
PS. Ik wou dat ik André Ri-jeu was.
Ten eerste: omdat ik dan mooi fi-jool zou kunnen spelen.
Ten tweede: omdat ik dan in Limburg zou wonen.
Ten derde: omdat ik dan broers en zusters zou hebben.
Ten vierde: die ook allemaal fi-jool kunnen spelen.

PPS. In plaats daarvan ben ik Stekeltje die het IRT-onderzoek intensief in zich heeft opgenomen, de informatie heeft laten bezinken en nu tot de konklusie is gekomen dat ze elkaar, zogezegd van ezel tot ezel, verhaaltjes hebben verteld. Die later weer gebundeld uitgegeven zijn. En dat die ene hooggeplaatste geënquêteerde over korruptie-in-het-korps heus wel de waarheid sprak, toen hij opmerkte dat "zo'n diender de klus nou eenmaal niet voor Jan Lid kan doen". En neem die ex-sekretaris-generaal van Justitie, die in volle ernst en onder EDE over die onder justitieel toezicht 'ingeklaarde' 45.000 kilo harddrugs lispelde: "Tja, 't zijn natuurlijk wel professionals die daar bezig zijn geweest."
Nou, reken maar!