nr. 80
sep 1997

welkom
edities
inhoud

Solidariteit

Stekeltjes

Gogme

Wat gaat het toch ontzettend goed in dit landje. Boven de duizend, zeg. De beurs schonk champi. "Oh, oh, oh", zou m'n overgrootmoeder verzuchten "als dat maar goed gaat". Dat schijnt ze gezegd te hebben toen het kapitalisme zich hier vestigde. Nou, ze heeft mooi ongelijk gekregen. Want het gaat Reuzegoed. Winst, winst, winst.
En de enige man die nog een afradertje weggeeft als je een aandeeltje wil kopen, is Herman Bode. "Mensen nemen een tweede hypotheek om aandelen te kopen, als de boel keldert zijn ze hun huis kwijt", zei hij.
Wat een iezegrim, hè?

Nou heb ik geen onroerend goed, maar ik heb wel m'n vakantiegeld - toch te weinig om met vakantie te gaan - ingezet op de beurs. Wat je daar hoort. Niet te geloven. Wist u bijvoorbeeld dat het voor ondernemers ontstellend moeilijk is om aan geschikt personeel te komen?
Een heleboel van die gasten gaan - als ze al over een sollicitant beschikken - te rade bij astrologen! Want de stand van de planeten is bepalend. Daarom neemt een bedrijf nooit een Waterman aan. Die zijn nooit op tijd en ook nog eigenwijs. Nou ben ik toevallig een Waterman, dus het klopt. Eindelijk heb ik de verklaring waarom ook ik al eeuwenlang in de bak 'niet bemiddelbaar' moet zitten.
Maar voor m'n zoon klopt het weer niet. Hij is een Steenbok die volgens de sterrenwichelaars nogal veel 'beperkingen bij het spierstelsel' heeft. Uitgerekend hij is onmiddellijk uit de kring der duizenden genomen voor zo'n Melkertbaan bij de reiniging (wist u dat zo'n GFT-kontainer wel zestig kilo weegt, mag-ie helemaal alleen optillen ...).

Ik vraag me trouwens wel af wat de hoogleraren in de astrologika voor advies geven als straks een zwerm illegalen vanuit het noordelijk halfrond op Schiphol aankomt. Daar is namelijk geen sprake van een ordentelijke sterrenhemel. Wie daar als mens geboren is, zal door de marechaussee niet alleen als illegaal aangemerkt worden, maar hij of zij kan niet eens een behoorlijk persoonlijk sterrenbee1d overleggen. "Tja, tja", zei een in het bedrijfsleven werkzaam en nogal beroemd astroloog me desgevraagd: "Wie dan leeft, wie dan zorgt."

Zo zie je maar weer wat een zorgen de captains hebben.
Neem nou Van Gaal. Komt er onverbloemd voor uit dat hij koloniaal denkt. Sinds de gevierde Luns hebben we zo'n stommerd niet meer gehad. Althans niet, in het openbaar. Nou heeft Lowie vóór dat hij de latijns gezongen mis (en het lof) nog heeft meegemaakt; hij zit zodoende goed in het spaans. Al na twee dagen Barcelona zei hij: "Ja hoor, ik kan me aardig redden. Kijk, met gogme bedoelen ze daar gewoon intelligentie en die olijfolie is goed voor m'n darmen. Voor de rest zijn die jongens daaro veel te gemakkelijk, ze moeten nog een beetje de Ausdauer en de spirita, eh ... spiritus leren van hiero, van ons Hollanders dus."
De grote geschiedkundige J. Huizinga schreef het al: "Wij leven in een bezeten wereld. En wij weten dat. Het zou voor niemand onverwacht komen, als de waanzin eensklaps uitbrak in razernij, waaruit deze arme Europese mensheid achterbleef in afstomping en verdwazing."
Let wel Lieve Lita en lezeressen en lezers van Solidariteit, Huizinga schreef dit in 1935.

Stekeltje

PS1: Ja hoor, en de Hoogovens zijn indertijd opgericht om de vis te bakken.
PS2: Argumenten zat, hoor. Zo schijnt Bouterse zich héél, héél onheus gedragen te hebben tegenover Maartje. En ik heb bij geruchte vernomen, uit zeer betrouwbare allochtone bron, dat Bouterse tijdens z'n opleiding in Nederland tot onderofficier geweigerd heeft die dikke Van Leeuwen te naaien. Kijk, zùlke dingen heeft Soeharto nooit gedaan.