nr. 86
sep 1998

welkom
edities
inhoud

Solidariteit

Stekeltjes

CNN en Etty

Een paar dagen nadat het Pentagon enkele landen in een ander werelddeel bestookt met raketten, brengt het amsterdamse vervoersbedrijf door middel van een verlichte en bewegende reklamestrook de meest dringende zaken van de dag onder de aandacht van een wachtend publiek.

Vandaag is dat "massaal protest tegen terugtrekking CNN van kabel".

Navraag leert dat het 'massale protest' vooral geleverd wordt door één persoon, in dit geval ex-wethouder Etty, dezelfde die indertijd betrokken was bij de verkwanseling van de gemeentelijke kabel voor een paar grijpmiljoenen.

Omdat private ondernemers nou eenmaal geen rekening kunnen houden met zaken als algemeen belang, steeg de nota van het gemeentelijk energiebedrijf na de overname behoorlijk voor de luisteraars en kijkers van het (niet-vrijwillige) abonnement op de nieuwe monopoliekabel.

Onlangs eiste de kabelkermisexploitant een paar miljoentjes van de amerikaanse nieuwszender CNN voor de uitzendingen op het amsterdamse scherm.

CNN weigerde en de konsekwentie is dus dat de voor de zender gereserveerde 665 punt 00 geschrapt wordt van de frekwentietabel.

"Wat jammer, wat jammer", weeklaagde m'n veelzijdig gehandicapte buurman en dook nog meer ineen dan anders.

Ik besloot zuchtend nog wat te blijven, maar ineens scheen de stakkerd zich iets te herinneren uit beter tijden. Hij veerde op als een raket en schalde keihard - zodat de hele buurt 't, naar later bleek, had kunnen horen - "Hoera! Hoera! Voor Stalin en het Vaderland" (uiteraard vertaald, maar met dezelfde intonatie als de russenmanschappen van het Rode Leger dat plachten te doen aan het front in de Tweede Wereldoorlog) en liet daarna geheel ontspannen volgen "godzijdank hebben we Walter Mitty nog in town".

Uiteindelijk bleek m'n buurman niet ene Mitty, maar wel Walter Etty te bedoelen. What's in a name, he?

Goed, dat zou dus in orde komen.

Ik bellen met instanties voor het adres.

Bepaald een gelukkige omstandigheid bleek te zijn dat de heer Etty, de ex-wethouder van de hoofdstad - de vinger nog stevig aan de pols schijnt te houden. Ten eerste heeft hij natuurlijk nog kontakten met gemeentelijke autoriteiten en ten tweede wordt hij straks ook nog het opperhoofd van de nationale Consumentenbond in Den Haag.

"Maar hij woont nog in Amsterdam. Godzijgedankt", zei m'n buurman. "Die man kan dus iedereen op nivo bereiken na kantoortijd, tot ver na zes uur 's avonds tot en met zaterdagnacht laat". Mijn buurman kreeg gelijk.

Een afspraak met de hoogstverantwoordelijke was door die Etty zodoende gauw gemaakt en vandaar dat op de daarop volgende vroege zondagmorgen amsterdamse trams de belangrijkste hoofdstedelijke verontwaardiging konden uiten.

Dat nu had twee belangrijke intenties: ten eerste staat het vrolijk op z'n regenachtige zomerzondagmorgen en ten tweede zou het - naar verwacht - het amerikaanse nieuwsbedrijf over de streep trekken en pressen om alsnog en vooral snel een cheque te sturen naar de Willem de Zwijgerlaan nummer 7, alwaar de amsterdanmse kabelexploitant zetelt.

"Met een beetje druk lukt het wel", moet de chef van de tramreklame gezegd hebben.

"Neem maar een groot lettertype en kijk niet op een centje, als die krentenkakkers van Dallas maar zenden", zei de ex-wethouder gedreven door wilde beroepsijver voor z'n toekomstige job.

"Hij doet gewoon nu al aan klantenbinding, die jongen toch ...", merkte m'n buurman tevreden glimlachend op.

Maar Etty, bang dat men hem verkeerd zou beoordelen, vond het nodig er iets dreigends aan toe te voegen en mompelde

"Desnoods via een bombrief. Als de enveloppe maar ongeopend aankomt".

Want de amsterdamse kabel zonder CNN is niks.

Vandaar dat spontaan uitgebroken protest.

Dat op iedere lichtreklame van lijn 24 te zien was.

Die zondag in augustus.

Toen het zo regende.

Stekeltje
PS: Wat dat andere nieuws betreft: het amerikaanse bombardement op Sudan en Afghanistan ... Er wil me maar één zin te binnen schieten die ik vroeger eens - in ander verband - gehoord heb:
Ik ben NIET bang voor de dood, maar wèl voor de dokter.