nr. 86
sep 1998

welkom
edities
inhoud

Solidariteit

Serie Recht en Arbeid - ongelijke vergoeding

De direkteur en het bed

Algemeen direkteur bij Feyenoord, Nicole Edelenbos, moet vertrekken, omdat zij een liefdesrelatie met kollega-direkteur Maarten Oldenhof van Ajax heeft. De Kantonrechter bepaalt dat Feyenoord aan de ex-werkneemster 210.000 gulden als schadevergoeding moet voldoen. Landelijk nieuws! In alle dagbladen, Nicole Edelenbos verschijnt op NOVA. Bakker van D66 stelt Kamervragen. Zo gaat dat met direkteuren. Maar hoe gaat dat met arbeiders? Het verhaal van de automonteur Kaart.

De Stichting Rechtsbijstand Mobiliteitsbranche staat het autobedrijf bij dat de naam van de direkteur draagt. Dankzij deze stichting weten we dat het huwelijk van meneer en mevrouw Bertus in een krisis verkeerde en hoe meneer zich heeft gevoeld: "Op 17 september jl. vroeg in de ochtend om 03.00 uur deelde mevrouw Bertus haar echtgenoot mede dat zij geen vriendschappelijke relatie met Kaart had, maar dat het juist een amoureuze relatie betrof. Dit was een grote emotionele schok voor Bertus, hij was hierover hevig ontdaan, diep bedroefd en gekrenkt, temeer ook daar hij hen zijn volledige vertrouwen had geschonken. Dezelfde ochtend heeft hij, overmand door het grote verdriet, Kaart op staande voet ontslagen."

De eerste ronde

Het ontslag op staande voet wordt schriftelijk bevestigd: "Refererend aan het telefoongesprek hedenochtend hebben wij u ontslag op staande voet moeten geven. Redenen: Bewust door u de verhouding verstoren tussen werkgever en werknemer met als gevolg ontwrichting van het huwelijk van uw werkgever. Zeer ernstige emotionele verstoring van de arbeidsverhoudingen."

Tegen dit ontslag op staande voet is een procedure aangespannen. Uit het vonnis van de Kantonrechter mr A.E. Patijn: "Vooralsnog staat vast dat Autobedrijf Bertus op het functioneren van Kaart op zich niets heeft aan te merken. Autobedrijf Bertus stelt en Kaart betwist dat Kaart een amoureuze relatie heeft met de echtgenote van de directeur van Autobedrijf Bertus. Dat een dergelijke relatie de directeur van Autobedrijf Bertus bepaald onwelgevallig is en dat het vertrouwen van hem in Kaart daardoor zou zijn komen te ontbreken, is naar het voorlopige oordeel van de Kantonrechter onvoldoende om het ontslag op staande voet te dragen."

Uit de gekozen formulering blijkt reeds dat de Kantonrechter wel degelijk een grond ziet om de arbeidsovereenkomst te beëindigen. Hij voelt echter niets voor een ontslag op staande voet. En dus volgt een ontbindingsprocedure.

De tweede ronde

Opnieuw de Kantonrechter, nu in zijn beslissing op het verzoek de arbeidsovereenkomst te ontbinden: "Autobedrijf Bertus heeft aan haar verzoek ten grondslag gelegd dat de tussen partijen bestaande arbeidsovereenkomst wegens gewichtige redenen dient te worden ontbonden. Zij voert onder meer aan dat Kaart en de echtgenote van de directeur van Autobedrijf Bertus, de heer Bertus een meer dan vriendschappelijke relatie met elkaar hebben en dat daardoor het huwelijk van Bertus en zijn echtgenote volledig ontwricht en de verhouding tussen het Autobedrijf Bertus en Kaart ernstig verstoord is geraakt."

De Kantonrechter: "Kaart heeft het verzoek bestreden. Hij erkent dat er mogelijk vanwege de opstelling van de directeur van Autobedrijf Bertus problemen in de arbeidsrelatie kunnen gaan ontstaan, waarbij de directeur niet meer met hem kan samenwerken. Kaart treft daarvoor echter geen verwijt. Hij ziet niet in waarom de arbeidsovereenkomst in verband met de huwelijksproblemen van de directeur zou moeten worden beëindigd. Deze problemen staan volgens Kaart buiten de arbeidsrelatie. Voor het geval het toch tot ontbinding zou komen vraagt hij een vergoeding van f 100.000,--. (...)

Uit hetgeen partijen over en weer hebben gesteld blijkt dat de onderlinge verhoudingen zodanig zijn verstoord dat een vruchtbare samenwerking niet meer goed mogelijk is. Voortzetting van het dienstverband is dan ook niet meer zinvol. (...)

De gang van zaken die tot de verstoring van de verhouding tussen partijen heeft geleid, kan niet alleen aan Autobedrijf Bertus worden toegeschreven. Uiteraard behoren privéomstandigheden in beginsel geen invloed te hebben op de arbeidsverhouding tussen werknemer en werkgever. Zolang betrokkenen bij de uitoefening van hun dagelijkse werkzaamheden naar behoren blijven functioneren zou er geen gegronde reden moeten zijn om de dienstbetrekking om die reden te beëindigen.

De Kantonrechter is echter van oordeel dat er wel grenzen zijn en wel met name omdat het in een bedrijf als dat van Autobedrijf Bertus kennelijk niet mogelijk is om elkaar (geheel) te ontlopen. Kaart heeft niet, althans niet voldoende gemotiveerd weersproken dat zijn relatie met de echtgenote van de directeur van Autobedrijf Bertus meer dan vriendschappelijk is. Kaart moet dan onder deze omstandigheden begrijpen dat dit negatieve invloed heeft op zijn functioneren binnen de onderneming van Autobedrijf Bertus. In zoverre is Autobedrijf Bertus niet zonder meer eenzijdig te verwijten dat zij de dienstbetrekking met Kaart wenst te beëindigen. Een vergoeding is onder deze omstandigheden niet op zijn plaats."

Zo kwam een einde aan het zeventienjarige dienstverband van Kaart, een automonteur. Een vergoeding bij einde dienstverband zat er voor hem niet in. Tegen ontbindingsbeslissingen staat geen beroep open.

Moraal

· Direkteur Edelenbos deelt het bed met een konkurrerende direkteur. De werkgever is bang dat dit invloed heeft op het werk. Dus: einde dienstverband.

· Automonteur Kaart legt het aan met de vrouw van de direkteur. Over zijn funktioneren op de werkplaats zijn geen klachten. Direkteur Bertus, overmand door emoties, wil Kaart echter niet meer tegenkomen. Dus: einde dienstverband.

· Direkteur Edelenbos krijgt na een dienstverband van nog geen drie jaar 210.000 gulden mee.

· Automonteur Kaart krijgt na een dienstverband van meer dan zeventien jaar geen cent.

Moraal: Ook het liefdesleven van arbeiders en direkteuren wordt ongelijk gehonoreerd.

Pim Fischer

De namen van Kaart en Bertus zijn gefingeerd.