nr. 93
nov 1999

welkom
edities
inhoud

Solidariteit

Stekeltjes

Thuisland

"Makkelijk zat", zei de eigenaar van de supermarkt in het centrum van een middelgrote gemeente in Gelderland. En z'n buurvrouw met een zaak in Aziatische kunst in de grensstreek viel hem in een tv-discussie over gastvrij Nederland bij.

"Wij zijn absoluut niet tegen het buitenland, maar de inwoners daarvan moeten wel blijven waar ze zitten", zei de zakenvrouw, netjes en randstedelijk articulerend.

Haar buurman-medestander voegde er in streektaal aan toe dat het veel beter is als die vluchtelingen blijven waar ze horen: in hun thuisland. Ze hebben nou eenmaal een andere taal, een ander uiterlijk, andere zeden en gebruiken, plus een geheel andere munteenheid. Ze pikken nu al van alles uit de schappen en lusten geen drop. Dat spugen ze uit op de stoep. Krijg je er bijna niet af, ook niet met die nieuwste reinigingsdoekjes die all over the world geleverd worden. Tot in Japan. Dat volle en keurig nette land. Wel 's een Japanse asielzoeker gezien? Nou dan.

Ik kon dat alles schuldeloos horen en bekijken. Omdat ik grieperig was. Een alibi om dag en nacht op de bank liggend te kunnen zappen.

Neem de discussie over pedofilie of zinloos geweld. Het is dat ik een anti-biotiek moest slikken, anders had ik me in de middeleeuwen gewaand. "Afschieten", "castreren", "ruiten ingooien", "verjagen" en de bereden politie is je beste vriend. Enzovoort, enzovoort.

Af en toe werd het één en ander zelfs verduidelijkt met een rijmelarijtje. Nou was ik weliswaar koortsig, maar toch ook van nature argwanend bij gedragen declamatie.

Vondel woonde in de hoerenbuurt en z'n zoon wilde niet deugen. Allemaal in een periode dat de meisjes niet via de etalage wierven zoals nu, maar hun multi-functionele inzetbaarheid toonden tijdens het dagelijks werk, bijvoorbeeld het matjes kloppen op straat. Dat laatste geeft gelijk de verklaring van het onder (sommige) sekskenners heersende standpunt dat het sadisme in de seksuele relatie niet los gezien kan worden van het gebruik van de met de hand gefabriceerde mattenklopper. In Genemuiden.

Dat soort sadisme heeft dus helemaal niks te maken met een of ander DNA als gevolg van de weer later gevoerde Atjeh-oorlog, zoals een andere fanaat suggereert. Want dat zit absoluut niet in de Nederlandse volksaard. Hoewel ..., menig als normale jongeling verscheepte koloniaal schijnt in die Den Oost wel meteen matteklap te zijn geworden. Of ietsje later bij thuiskomst. Zo is mij althans voorgehouden. Vroeger. Toen we de schuldvraag - stom genoeg zonder alimentatie te eisen - nog bij het kapitaal legden. Toen de mensen nog zo naïef waren slechtigheid op een voorbij of beginnend gewapend treffen te schuiven. Met één van die afgezaagde motto's over 'de wapenen der barbaren'. Je vraagt je af: hoe kwámen ze er op? Dat kom je in deze moderne tijd gelukkig niet meer tegen. Die mottootjes - of is 't motautootjes? - zijn verjaard.

Nou kunnen sommige moraalfilosofen ons bij een doodenkele gelegenheid wel voorhouden dat de kans op het socialisme nog niet van de baan is, maar dat lijkt me sterk. Wees nou eerlijk, het gaat iedereen toch hartstikke goed? Blokker deelt tot 31 december gouden dukaten uit, bij de Hema krijg je vijf piek terug als je twintig boterletters koopt, het elektriciteitsbedrijf geeft na elf uur 's avonds goedkoop tarief, zodat ik al m'n halogeenlampen aan kan doen, en ga zo maar door. Het ene voordeel na het andere.

Vandaar dat het zo intens hinderlijk is dat men en nota bene vooral van slachtofferskant zit te zieken en zeiken over het zalmsnipperige streven om hedendaagse armoedzaaiers van goedkope bederfelijke waren te voorzien. In speciale winkelketens met daartoe door de arbeidsbureaus opgeleide vrijwillige werkkrachten zou dat gerealiseerd kunnen worden. In de namiddaguren. Is toch jofel! Wat is er op tegen een aldus verkregen oude boterham te besmeren met een lik tegen-de-datum-aan belegen Becel? Helemaal niks. Dan wordt gemeesmuild dat zo'n rij van 'winkelende' mensen de tweedeling nog tweedeliger maakt. Dat is weer typisch Nederlands. Burgertwinsetterig. Wèl arm zijn, maar er niet voor uitkomen.

Terwijl één en ander wel gereglementeerd wordt. Daar in Heerlen. Bijvoorbeeld dat a) van zo tot zo laat de waren afgehaald kunnen worden, b) dat men in verband met de volksgezondheid niet méér mag meenemen dan men per dag opkan en c) dat gepaste bescheidenheid wel een vereiste is. Een tweedeler kan natuurlijk niet eisen dat hem een belegen onderbroek met horizontale gulp verstrekt wordt. Hoe intensief met dit nieuwmodische artikel ook geadverteerd werd. Onlangs. Op de billboards. Langs de wegen overal in den lande.

Hoorde trouwens op de nachtradio dat jaarlijks 1.400 mensen omkomen op die wegen, dus in het verkeer. Maar dat feit voegt zich niet onder het kopje 'geweld', uiteraard nog minder onder 'zinloos geweld' en al helemaal niet bij de bouw van een Schiphol op de Wadden.

Stekeltje