nr. 99
dec 2000

welkom
edities
inhoud

Solidariteit

Stekeltjes

In november regent het altijd

Weet je wat de echte 'milieufrikken' zijn? Daklozen. Die gasten gebruiken geen gas en geen internet. Ze koken niet, maar halen patat, ruimen alle eetbare waar die op straat is blijven liggen op en gooien het restant in de glascontainers. Wat verboden is. Tenminste in mijn buurt.
Ze gaan ook niet met de trein, in een auto rijden ze alleen als het een flikkenwagen is en vliegen doen ze nooit. Ooit een verkoper van de daklozenkrant op, in of rondom de airport gezien? Nou, ik niet.
De daklozen zouden naar mijn mening door hogerhand geridderd moeten worden, want zij zijn de ware redders van het milieu.
En dat kunnen de allerarmste bijstandgenieters, die ook nog eens van hun huursubsidie wonen, de boven aangehaalde niksbezitters niet nazeggen. Want de bijstanders doen maar en leven als god in Disneyland. Ze gaan ongegeneerd naar verre bestemmingen. Stijgen het liefst op vanaf Eelde. Dichtbij vinden ze te link. "Moet je eerst met de trein door de tunnel, mijn niet gezien."

M'n eigen witte buurvrouw is naar Jamaica. Ze wilde een beetje bruin worden voor de lente invalt.
"Waarom Jamaica, waarom niet gewoon Aruba", vroeg de hele trap. Weet je wat de reden is? Omdat je in de Heerenstraat op Aruba een grote kans loopt je eigen sociale dienst ambtenaar (m/v) tegen het lijf te lopen. En dan ben je zuur.
Want kan je nog in redelijkheid verklaren dat je je droomreis cadeau hebt gekregen of gewonnen in een quiz? Echt, een arm mens dat de waarheid spreekt wordt toch niet geloofd.
Een neef van me, een doodeerlijke knul, was op Corsica en vertelt dat feit tijdens het wachten voor het loket van de Sociale Dienst. Amper tien minuten later werd hij nog voor hij aan de beurt was naar loket achttien geroepen voor een officiële ondervraging. Hoe meneer aan het geld kwam voor zo'n dure Corsicaanse reis van wel 1.400 guldens?
"Overgehouden van m'n maandelijkse uitkering", roept de schlemiel in z'n stomme eerlijkheid. Geloofden ze niet. Erger nog, hij werd voor en achter het loket uitgelachen. Niet alleen door het ambtenarenkorps, maar ook door een queue van wachtenden voor allerlei beschikkingen.

Weet je, ze moesten gewoon het aloude Elbefelderstelsel weer invoeren. Zoals dat destijds in Leeuwarden gebruikelijk was. In navolging van Elbefeld, het tegenwoordige Wuppertal. Tegen hongeroproer en fraude.
Iedere bijstandgebruiker krijgt in dat systeem z'n eigen vrijwilliger over de vloer. En die huisbezoeker, m/v, kijkt toe en ziet niet om en vertelt de sociale dienst of er nou te wel of te niet sociaal gesteund behoort te worden.
En weet je, aan dat plan zit nog een plus dat al door de Hallemannetjes berekend is. Wanneer dat korps van huisbezoekers uit het WW- en WAO-bestand gerekruteerd zou worden, gaat de staat er dubbel op vooruit.
Kan iemand Linschoten daarvan verwittigen! Asjeblieft. Van die kant moet de redding komen. Waar is de arrogantsia anders voor?

Stekeltje


ps - Weet je wat ook erg is? Dat de ijskap smelt. Heel erg. Als het waar is. Ik twijfel. Het kan wel een verkooptruc zijn van de aardoliemaatschappij.
Als God en de EO het willen, gebeurt er niks. In de bijbel staat namelijk niks over een twééde zondvloed. Toch ben ik wel van mening dat er meer handmatig gehandeld moet worden. Ik heb de elektrische tandenborstel er al uit gegooid. De sapcentrifuge volgt 'next week'. Als de uitslagen binnen zijn.
pps - Wat zitten ze nou toch te zeiken over wateroverlast? Zolang ik leef, heeft het in november geregend. Vroeger kreeg je overschoenen als sinterklaascadeautje.
ppps - Weet je wat mij een beetje troost? Dat iedere eenvoudige miljonair het straks ook niet redt met die gehalveerde guldens.
pppps - Als je naar de weerman bij Den Belg kijkt, ziet het weer er veel beter uit.
ppppps - Ik vond dat de officiële uitlegger over de BSE koeien een beetje vreemd met z'n hoofd schudde.