Welkom
Overgenomen
Solidariteit "overgenomen"

Opbouw en acties van klimaatbeweging

Hoe verder na het Klimaatalarm?

Klimaatmars 2021 1

Wat een dag, 14 maart 2021. Ruim 35.000 mensen lieten hun stem horen voor ambitieus en eerlijk klimaatbeleid. De urgentie klonk door het hele land met toeterende boten, luidende kerkklokken, bellende fietsers, fluitjes en toeters op de pleinen, tromgeroffel op pannen vanuit achtertuinen en een sociaal media-lawine. Wat een krachtig signaal. En nu is natuurlijk de vraag: hoe verder?

Foto demo met bord We can't snooze anymore ...

Laten we eerst even stilstaan bij wat we hebben opgebouwd. Er zijn nu ruim veertig lokale coalities die in staat zijn om zelfs in corona tijd veilige en strak georganiseerde protesten neer te zetten. Ze hebben geflyerd, posters geplakt, media-teams en sfeerbeheer geregeld en een eigen programma gemaakt. De landelijke coalitie versterkte hun geluid en bracht alles samen in een online studioprogramma. Dat is iets om heel trots op te zijn. Deze ongeveer duizend activisten, organizers en coördinatoren zijn samen de ruggengraat van de klimaatbeweging in Nederland.

Strijd blijft nodig

Na de verkiezingen gaan we door! Want welk kabinet er ook komt, het zal zeker onder druk staan van de industrie die liever traag verandert dan snel en liever de rekening neerlegt bij huishoudens en het nidden- en kleinbedrijf dan bij zichzelf. Daarom is maatschappelijke strijd onmisbaar voor een ambitieus klimaatbeleid. De sterkste schouders moeten ook de zwaarste lasten dragen. Met een sterke klimaatbeweging kan Nederland onderdeel worden van de wereldwijde oplossing.

De Klimaatcrisis Coalitie wil daarom bijdragen aan het opbouwen van een sterke, solidaire klimaatbeweging in Nederland. Dus of je nou als deelnemer of als lid van een lokale coalitie bij het Klimaatalarm was, hier zijn vijf tips voor de komende tijd.

1. Nieuwe grote acties

De rol van de Klimaatcrisis Coalitie is de klimaatbeweging ondersteunen en helpen om heel veel mensen te mobiliseren bij grote gezamenlijke acties. Dat kan bijvoorbeeld vlak voor de Klimaattop COP26 in Glasgow (november 2021), of voor de gemeenteraadsverkiezingen (maart 2022) of misschien eerder. We zullen de input ophalen bij lokale coalities en landelijke bondgenoten en iedereen via e-mail op de hoogte houden. Vraag daarom ook aan medestanders: meld je aan voor onze nieuwsbrief. En vraag ook om donaties, want opnieuw heel veel mensen mobiliseren kost geld.

2. Lokale opbouw

Wat we nu hebben opgebouwd, mogen we niet loslaten. Rust nemen is goed, kom bij, evalueer en bespreek wat je doelen zijn en welke kansen er liggen. Doe dat samen. Betrek nieuwe mensen erbij (als je wilt bijdragen aan een lokale coalitie, meld je aan op Discord). Het is belangrijk dat we onze krachten bundelen, want dan kunnen we machtsverhoudingen beïnvloeden.

3. Kennis aanscherpen

Er is een sterk verhaal en een sterke strategie nodig voor een effectieve klimaatstrijd. We kunnen veel van elkaar leren en kennis is macht. Die inhoudelijk verdieping kan bijvoorbeeld gaan over:

  • De verkiezingsuitslag en hoe verder met klimaatstrijd (zie de meet-ups van Fossielvrij op 25 maart en Milieudefensie op 7 april aanstaande).
  • Hoe we effectief kunnen demonstreren in corona tijd (zie de blog van Stroomversnellers).
  • De voor- en nadelen van bepaalde energiebronnen (zie dossieroverzicht van WISE).

4 Aansluiten bij organisatie die strijdt voor het klimaat

Hoe sterk de klimaatbeweging is, hangt enorm af van hoeveel organisatorische kracht de samenwerkende organisaties hebben. Het Klimaatalarm is mogelijk gemaakt door tientallen organisaties. Als we die kunnen versterken, wordt de klimaatbeweging sterker. Ben je nog niet actief? Kijk dan naar welke organisatie het best bij je past, en sluit je aan of word donateur.

5. Meedoen aan vervolgacties

Er zijn veel relevante acties:

  • Op vrijdag 19 maart: de #NoMoreEmptyPromises actie van Fridays for Future in Den Haag.
  • Op zondag 21 maart: de landelijke actie voor de internationale dag tegen racisme in Amsterdam.
  • Op woensdag 31 maart: de kick-off voor een grote geheime actie van Greenpeace.
  • Op dinsdag 18 mei: de Shell Must Fall-actiedag van Code Rood.
  • Tijdens de kabinetsformatie zijn er vreedzame (en burgerlijk ongehoorzame) acties van Extinction Rebellion.

Door je deelname aan het Klimaatalarm ben je onderdeel geworden van de klimaatbeweging. Wees welkom en help de beweging verder opbouwen we hebben namelijk een wereld te winnen!


1 Eerder, 16 maart 2021, gepubliceerd op klimaatmars2021.nl (terug)