Bericht van de International Transport Workers' Federation (ITF)

Havenarbeiders tegen Poetins invasie in Oekraïne

ITF (1)

Na de oproep eind februari van de transportvakbonden tot een onmiddellijk 'staakt-het-vuren' in het conflict in Oekraïne, hebben de wereldwijde vakbeweging en de internationale gemeenschap standvastig de oorlog veroordeeld en de oproep tot vrede gedeeld.

Nu we dag acht van de vijandelijkheden in Oekraïne ingaan, dringen we er bij de leiders van alle partijen op aan om terughoudendheid en diplomatie te tonen en het conflict dringend te de-escaleren om het verlies van onschuldige levens tot een minimum te beperken, zei ITF-voorzitter en voorzitter van de Dockers' Section, Paddy Crumlin. Arbeiders over de hele wereld verzetten zich tegen de Russische invasie, waaronder duizenden havenarbeiders die hun solidariteit met de Oekraïense bevolking en hun minachting voor Poetins agressie tonen.

Oproep maritime bond Australië tegen de Russissche invasie

Groot Brittannië en Canada

In het Verenigd Koninkrijk berichtte eind vorige week de aan de ITF verbonden organisatie van havenarbeiders Unite the Union dat haar havenarbeiders zouden weigeren Russische of onder Russische controle staande schepen in Britse havens te laden of te lossen. Unite heeft er proactief naar gestreefd dat de regering in het hele Verenigd Koninkrijk actie onderneemt om Russische schepen te verbieden onze havens aan te doen, aldus assistent algemeen secretaris, Steve Turner. Maandag 28 februari verbood de Britse minister van Vervoer de onder Russische vlag geregistreerde schepen (eigendom of gecharterd) de toegang tot Britse havens.

Ook de Canadese havenarbeidersbond heeft in een brief aan premier Trudeau opgeroepen tot een verbod zoals in Verenigd Koninkrijk. Woensdag 2 maart kondigde Transport Canada aan dat het deze week een verbod zal uitvaardigen. Wij staan wereldwijd pal achter de havenarbeiders. Zij eisen dat Canada onmiddellijk alle handel stopzet die dit wrede Russische regime en zijn agressie financiert, aldus voorzitter Rob Ashton.

Nieuw-Zeeland en Australië

In Nieuw-Zeeland hebben de bij de ITF aangesloten Maritime Union of New Zealand en de Rail and Maritime Transport Union (RMTU) deze week de handen ineengeslagen om protestbrieven te overhandigen aan de kapiteins van bezoekende schepen die de Russische vlag voeren of Russisch eigendom zijn. De secretaris-generaal van de RMTU, Wayne Butson, zei dat het belangrijk was op te merken dat het protest niet gericht was tegen de Russische bemanningen, maar tegen de agressie en de beslissingen van president Poetin.
De Maritime Union of Australia heeft de Australische premier aangeschreven met een dringende oproep zinvolle stappen te nemen om druk uit te oefenen op de economische, sociale en strategische belangen van Rusland in de hele regio van Azië en de Stille Oceaan. Nationaal secretaris Crumlin riep premier Morrison op om zich bij andere regeringen in de wereld aan te sluiten en te weigeren het regime van Poetin economische steun te verlenen.

Oekraïne en ITF

De voorzitter van de Marine Transport Workers' Trade Union of Ukraine, Oleg Grygoriuk, zei: We zijn de broeders en zusters in de ITF Dockers' familie dankbaar voor hun acties en steun. Deze groeiende beweging van solidariteit geeft ons het vertrouwen om te blijven vechten tegen deze schandalige invasie van Poetin. We zullen zegevieren.
Reuters meldt dat de haven van Mariupol in het zuiden van Oekraïne al bijna een week voortdurend wordt aangevallen door Russische artillerie. De Oekraïense maritieme dienst berichtte dat alle Oekraïense havens gesloten zullen blijven tot de Russische invasie eindigt.

Voorlopig afsluitend nogmaals de ITF voorzitter Crumlin: Zoals in elke oorlog bevinden dokwerkers en andere transportarbeiders zich in de frontlinie, ondanks de enorme risico's om het land in beweging te houden. We zijn getuige van willekeurige aanvallen op de civiele en commerciële infrastructuur door de Russische strijdkrachten. De situatie is schrijnend. Ons hart gaat uit naar de bevolking van Oekraïne. We veroordelen deze oorlog en blijven alle partijen oproepen om onmiddellijk vreedzame oplossingen te zoeken.

(1) Verklaring ITF, 3 maart 2022, titel: ITF Dockers unite against Putin's Ukraine Invasion. Vertaling globalinfo. Graag donateurs.