De staking van 1973 was een fundamentele doorbraak in de arbeidsverhoudingen in ons land. Hoogovens fungeerde als een speerpunt in het nationaal actieplan van de gezamenlijke vakbonden NVV, NKV en CNV. Een moeizaam tot stand gekomen Centraal Akkoord van bonden en werkgevers uit 1972 moest worden uitgewerkt. Loonsverhoging door centen in plaats van procenten en een compensatie voor de gestegen kosten van levensonderhoud waren de eisen van de bonden. Toen de directie van Hoogovens niet bereid bleek over dit pakket te onderhandelen, volgde half februari een staking, die de productie stil legde.
Aan de staking gingen drukbezochte, gezamenlijke vergaderingen van de bonden vooraf. Er was een brede actiebereidheid, maar het gaf ook spanning op de werkvloer en in de huiselijke kring. De directie oefende druk uit op medewerkers en spande een kort geding aan om de staking te breken. Een massale demonstratie bij de rechtbank in Haarlem volgde. De rechter verbood de staking, een uitspraak die opnieuw grote spanning opriep. Langslepende bemiddelingen en onderhandelingen volgden. Het was een roerige periode,die nog lang zijn sporen naliet.
(1) De bijeenkomst op 17 maart begint om 14.00 uur, inloop vanaf 13.30 uur in het Huis van Geschiedenis Westerhoutplein/Noorderwijkweg 2a, Beverwijk. Toegang vrij, maar reserveren via deze link wordt aanbevolen.
(2) Eerder, 23 februari 2023, verschenen op hgmk.nl - hoogovensstakking