Voor 14 gaat voor 16!

Minimum uurloon naar 16 euro

Voor14

De Voor14 campagne van de FNV strijdt al jaren voor een hoger minimumloon. Een minimumloon waarvan je rond kunt komen en dat in verhouding staat met de rest van de lonen. We zijn niet de enigen, ook de Europese Unie adviseert een toereikend minimumloon dat in verhouding is met andere lonen.

Voor een beter bestaan 60% mediaan

Nu kun je ingewikkeld doen over 'wat toereikend' en 'wat in verhouding' is, maar er bestaat een internationale norm die het wat versimpelt: Het minimumloon in een land moet 60 procent van het mediaanloon zijn. Iedereen die minder dan deze '60 procent mediaan' norm verdient, komt moeilijk(er) of niet rond en loopt risico op armoede en sociale uitsluiting.

60 Procent mediaan = 16 euro per uur

Lange tijd was 60 procent mediaan 14 euro per uur. Doordat alle andere lonen de afgelopen jaren zijn gestegen, is ook het mediaanloon gestegen. Hiermee komt 60 procent mediaan nu uit op 16 euro per uur. En dus heet de campagne Voor14 vanaf nu Voor16.
Duidelijk toch?
Het Centraal Planbureau (CPB) waarschuwde vorige week dat wanneer het kabinet niet ingrijpt, er volgend jaar 1 miljoen Nederlanders in armoede zullen leven. Het CPB erkent ook dat verhoging van het minimumloon - gekoppeld aan uitkeringen en AOW - effectief is in de bestrijding van armoede.

Nederland is een rijk land. Wat we willen is een minimumloon van 60 procent van het mediaanloon. Het mediaanloon is wat een doorsnee werker verdient, 60 procent hiervan is een eerlijk loon waar je fatsoenlijk van kunt leven. Dit is 16 euro per uur.
Er zijn 22 november aanstaande verkiezingen. Armoede is niet zomaar een onderwerp op de agenda, maar een keuze tussen óf mensen wel óf niet kunnen rondkomen. De oplossing is er. De klok tikt.

Op tournee

Voor14, sorry, Voor16 gaat de komende maanden op tournee door heel Nederland. Teken onze oproep voor een eerlijk en toereikend minimumloon en houd onze website in de gaten, hopelijk zien we elkaar - www.voor14.nl.

Teken de oproep!

Met strijdbare groet, voor 16, want 16 euro is 60 procent van het Nederlandse mediaanloon!

geen 14 - 16 euro voor ieadereen