OccupyEUR bezet aulagebouw Erasmus Universiteit

"Shell gaat ons niet redden"

EndfossilRotterdam (1)

Een groep studenten en medewerkers heeft in de ochtend van 7 februari 2023 opnieuw een gebouw bezet op de Erasmus Universiteit Rotterdam. Omstreeks 11 uur is de groep het aulagebouw, en het gebouw waar het kantoor van het College van Bestuur te vinden is, binnengetreden. Er zijn gastcolleges en workshops, er wordt muziek gemaakt en mensen kunnen langskomen voor een kop soep. In de aangrenzende collegezaal kan het onderwijs ongehinderd doorgaan.

Een dag eerder, op 6 februari 2023, heeft de Erasmus Universiteit Rotterdam de klimaatnoodtoestand uitgeroepen. Dit was voor OccupyEUR een reden te meer om de actie door te laten gaan. Eén van de aanwezige studenten licht toe: onze eisen zijn nog niet ingewilligd, en het uitroepen van de klimaatnoodtoestand voelt eerder als greenwashing.

Foto Aula

Fossiele brandstoffen, contracten, schulden

De actiegroep protesteert onder de noemer End Fossil: OccupyEUR onder meer tegen de banden die de universiteit heeft met de fossiele brandstofindustrie. Daarnaast ageert zij tegen de precaire werkomstandigheden, zoals eindeloze tijdelijke contracten van medewerkers. Ook wil zij dat de toegankelijkheid van de campus wordt verbeterd, aangezien deze voor mensen met een fysieke beperking nog steeds een obstakel is. Met de onzekere financiële situatie van studenten in het achterhoofd, eist de actiegroep dat de universiteit een voorbeeldrol neemt in de beëindiging van de schuldenlasten van studenten. Een eerdere bezetting met deze eisen, in november 2022, eindigde in een gewelddadige ontruiming door de Mobiele Eenheid, de sluiting van alle universiteitsgebouwen en de arrestatie van meerdere studenten.

Affiche we want fossil free degrees

De Rotterdamse bezetting is onderdeel van End Fossil, een internationaal netwerk dat zich verzet tegen het achterhaalde en neoliberale duurzaamheidsbeleid op universiteiten. Eind 2022 werden wereldwijd al meer dan vijftig scholen en universiteiten bezet. Zo ook de Universiteit van Amsterdam en de Technische Universiteit Eindhoven. In Eindhoven heeft de Technische Universiteit daarop de klimaatnoodtoestand uitgeroepen en toegezegd transparanter te zijn over haar banden met de fossiele industrie. OccupyEUR gaat in haar eisen een stap verder: niet alleen moet het College van Bestuur transparanter communiceren over de bewezen banden met de grootste vervuilers, deze moeten ook per direct beëindigd worden. Vóór een leefbare toekomst voor iedereen.

Perspectieven studenten over deelname bezetting

Alex - Studeren aan de Erasmus Universiteit als student met een handicap was een hel. De medewerkers van de EUR bekommerden zich alleen om officiële klachten; alle communicatie stopt als je zegt dat je dit niet per se wilt doen. [...] Er moet een verandering komen in de prioriteit om studenten gelijk te behandelen. We moeten ook onze toekomst beschermen door volledig te stoppen met fossiele brandstoffen, in plaats van de zorgen van studenten praktisch te negeren en verder bij te dragen aan de vernietiging van onze toekomst op deze planeet. We hebben allemaal gezien dat deze manier van doen niet zal veranderen als we het beleefd vragen, dus we hebben geen andere keuze dan direct actie te ondernemen.

E. - De eindeloze groeimentaliteit druist in tegen de natuur. Niets is eindeloos, dus dit systeem is niet duurzaam. Onze eindeloze verlangens kunnen niet bevredigd worden, het resulteert enkel in uitbuiting van mens en natuur. In mijn ogen gaat deze bezigheid over de beëindiging van deze zielloze uitbuiting.

Foto Aula

(1) Bron: E-mail van , 7 februari 2023. Instagram: occupyeur. Twitter: occupyeur. Web: occupyeur.hotglue.me/