Mondiale actieweek voor vrede en een rechtvaardig klimaat -- 21-28 september 2024
Investeer in een schoon klimaat, niet in oorlog
Stop Wapenhandel (1)
Tijdens de mondiale actieweek - 21-28 september 2024 - voor vrede en klimaat-rechtvaardigheid, organiseren groepen over de hele wereld allerlei activiteiten - van webinars en debatten tot demonstraties en acties. Iedereen kan meedoen met een eigen activiteit. Meer informatie: climate militarism
Nu oorlogen en de klimaatcrisis steeds meer directe effecten hebben, ook in Nederland, komen sociale bewegingen rond deze thema's steeds meer samen. De link is echter lang niet altijd duidelijk, zo bleek bijvoorbeeld tijdens de Klimaatmars in november vorig jaar. Op welke manieren zijn militaire belangen, controle over grondstoffen het klimaat verbonden? Welke effecten heeft dat voor (klimaat)rechtvaardigheid? Hoe zorgen we ervoor dat geïnvesteerd gaat worden in een meer veilige en eerlijke wereld in plaats van in de aanwakkering van oorlog en militarisme? Waar staan de vredesbeweging en de klimaatbeweging?
Wapenwedloop, smeltende poolkappen
Geschat wordt dat militaire activiteiten, inclusief wapenproductie, verantwoordelijk zijn voor minimaal 5,5 procent van de mondiale uitstoot van broeikasgassen. Vooral door het brandstof slurpende varend, rijdend en vliegend materieel. De Nederlandse krijgsmacht heeft als klimaatdoelstelling om in 2030 de afhankelijkheid van fossiele brandstoffen met 20 procent verminderd te hebben ten opzichte van 2010, en in 2050 met 70 procent. Maar het lijkt er niet op dat het ministerie van Defensie dit serieus neemt, bovendien is er geen rapportage van de militaire uitstoot.
De inzet van krijgsmachten is veelal gericht op de bescherming van de winning en het transport van grondstoffen, waaronder fossiele brandstoffen. Concurrentie tussen economische blokken leidt tot een toenemende wapenwedloop. Diplomatie en wapenbeheersing staan op een laag pitje.
Terwijl extremen in het weer toenemen, poolkappen en gletsjers smelten, wordt veiligheid gelijkgesteld aan militaire afschrikking. Intussen is het militaire budget van de gezamenlijke NAVO-landen in 2024 opgelopen tot 1,26 biljoen dollar, terwijl de rijke landen niet de beloofde 100 miljoen dollar voor een Klimaatfonds beschikbaar stellen om de meest kwetsbare landen te helpen.
Pakhuis de Zwijger - 24 september 2024
In Nederland vindt op dinsdagavond, 20.00 uur, 24 september, een bijeenkomst plaats in Pakhuis de Zwijger, georganiseerd door Stop Wapenhandel in samenwerking met Stichting Aralez, over: militarisme, imperialisme en de klimaatboomerang. Een verkenning hoe het koloniale verleden doorwerkt in de klimaatcrisis en het militarisme.
Daarnaast is er aandacht voor de ecologische voetafdruk van het leger en de daarbij gepaarde verantwoordelijkheid voor herstel. Landen uit het globale noorden hebben een grote historische en hedendaagse verantwoordelijkheid voor de mondiale klimaatschade. Wat voor actie is nodig om mensen en planeet te beschermen en herstelbeleid te vergroten.
Leden van het panel:
* Corinne Lamaine, onderzoeker naar financiering klimaat mechanismen, sociaal-ecologische conflicten en klimaatveiligheid - ISSBLOG
* Chris Kaspar de Ploeg, Auteur, onderzoeksjournalist en programmamaker - MRONLINE
* Wendela de Vries, Stop Wapenhandel, onderzoeker/activist wapenhandel en militaire industrie - Stop Wapenhandel
(1) STOP WAPENHANDEL